Mainos

Sää jopa 10 astetta tavanomaista lämpimämpää – sateet jatkuvat

Viikonlopun sää on lauhaa ja ajoittain sateista. Sateet tulevat suuressa osassa maata vetenä, Lapissa räntänä ja lumena.

Perjantaina päivällä sateet painottuvat maan länsiosaan ja muuallakin voi tihutella vettä. Lämpötilan nollaraja on Oulun korkeudella. Keski- ja Pohjois-Suomessa voi olla paikallista liukkautta.

Illan ja lauantain vastaisen yön aikana sadealue kulkee maan keskiosan yli kohti koillista. Etelä-Lapissa sataa myös lunta ja räntää. Ajokeli on pohjoisessa huono.

Lauantaina Keski- ja Pohjois-Suomeen saapuu uusi vesi- ja räntäsadealue lännestä. Etelässä sateet ovat päivällä ajoittaisia, mutta myöhemmin lauantai-iltana etelään saapuu lisää sateita.

– Lämpötilan nollaraja kipuaa Keski-Lapin korkeudelle ja maan etelä- ja keskiosassa päästään yleisesti lähelle viittä plusastetta. Länsirannikolla on pientä toivoa siitä, että taivas selkenee päivän aikana, mutta yleiskuva on yhä varsin harmaa. Läntisillä merialueilla tuulet voimistuvat koviksi, maa-alueilla tuuli voi olla navakkaa, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Sunnuntaina rintamavyöhyke saapuu yöllä Etelä- ja Itä-Suomen päälle.

– Aamulla sataa pääkaupunkiseudulta kohti Pohjois-Karjalaa, mutta päivällä sateet näyttäisivät painottuvan kaakkoisrajalle. Myöhemmin iltapäivällä poutaantuu. Pohjoisessa tulee hajanaisia räntä- ja lumisateita ja ajokeli huononee paikoin.

Käsivarren Lappia lukuun ottamatta koko maassa on sunnuntaina lämpöasteita, etelässä yhä noin viisi astetta.

Viikonloppuna yön ja päivän väliset lämpötilaerot ovat pienet.

– Tähän aikaan vuodesta lämpötilat eivät noudata vuorokausirytmiä, vaan riippuvat pilvisyydestä. Pilvisellä säällä on lauhempaa kuin selkeällä säällä, jolloin lämpö pääsee karkaamaan maanpinnalta avaruuteen, eikä aurinko lämmitä juuri lainkaan. Lämpötilat ovat nyt koko maassa noin kymmenen astetta tavanomaista korkeampia, pohjoisessa jopa yli kymmenen astetta tavanomaista lämpimämpiä, toteaa Markus Mäntykannas.

Terminen talvi ei ole vielä alkanut etelässä

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko joulukuu on ollut tähän mennessä 3-4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Joulun ajan korkein lukema mitattiin Seinäjoella, missä lämpötila oli joulupäivänä 6,8 astetta. Tilastojen korkein joulunpyhien lämpötila on 9,9 astetta, joka mitattiin tapaninpäivänä 2011 Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella.

Terminen talvi ei ole vielä alkanut eteläisimmässä Suomessa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan talvi on alkanut varhaisimmillaan Etelä-Suomessa lokakuun puolivälissä, mutta joskus talven alku on venynyt vuodenvaihteen ylikin. Talvena 2007-2008 termisen talven määrittäminen oli erityisen hankalaa. Lopulta esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä vuorokauden keskilämpötila pysytteli nollan alapuolella yhdeksän vuorokautta vasta maaliskuun loppupuolella 19.-27. maaliskuuta 2008.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso viikonlopun alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.