Mainos

Sää ja pimeys keskeyttivät miinanraivauksen

Miinojen raivaustyö Helsingin eteläpuoleisella merialueella on keskeytynyt alkuunsa. Suomenlahden merivartioston mukaan keskeytyksen syitä ovat näkyvyyden heikkeneminen päivän pimetessä ja tuulen voimistuminen.

Seuraavan kerran miinojen kimppuun yritetään käydä tiistaina.

Alun perin miinanraivaukseen piti päästä käsiksi jo viime maanantaina. Tänään valmisteluissa oltiin jo pitkällä ja aikomuksena oli räjäyttää ensimmäinen miina.

Ensimmäiset räjäytettävät miinat ovat kansainvälisillä vesillä mutta Suomen talousvyöhykkeellä. Matkaa Helsingin Lauttasaareen on noin 30 kilometriä.

Varoetäisyys raivauspisteestä on kaksi kilometriä. Turhaa kulkemista alueella kannattaa välttää, mutta erillisiin suojaustoimiin ei ole tarvetta.

Alueella on kaikkiaan neljä miinaa. Ne sijaitsevat alle sadan metrin syvyydessä suhteellisen lähellä toisiaan. Yhden miinan räjäyttäminen vie yhden tai kaksi työpäivää.

Raivaus kestää viikkoja

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream sai syksyllä Länsi-Suomen ympäristölupavirastolta luvan miinojen raivaukseen. Työn on arvioitu kestävän muutamia viikkoja, eli se todennäköisesti jatkuu ensi vuoden puolelle.

Miinanraivauksesta vastaa brittiläinen BACTEC-yhtiö. Raivausalus on noin 70 metriä pitkä ja muistuttaa tyypiltään tutkimusalusta. Ohjattu laite vie miinan kylkeen parin kilon suunnatun panoksen, joka sytyttää miinan omat räjähteet.

Yhteensä Suomen reittiosuudelta on lupa raivata 27 miinaa, mutta niitä ennakoidaan löytyvän vielä muutama lisää Suomenlahden läntisimmästä osasta. Itäisin raivattava miina on Porvoon kohdalla ja läntisin Kemiönsaaren kohdalla.

Nord Streamin suunnitteleman kaasuputken koko pituus on reilut 1200 kilometriä. Putki kuljettaa maakaasua Venäjältä Saksaan, ja sen rakennustyöt pyritään aloittamaan ensi vuonna. Suomen hallitus on jo myöntänyt Nord Streamille luvan hyödyntää talousvyöhykettään kaasuputken rakentamiseen, mutta putkelle ei ole vielä ympäristöviranomaisten lupaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.