Mainos

Rypälepommien kieltoa kiirehditään Wienissä

Rypälepommit surmaavat usein siviilejä, sillä pommeja jää yleensä maastoon räjähtämättöminä. Suomi katsoo tarvitsevansa kehittyneitä rypäleaseita puolustuskykynsä ylläpitämiseksi.

Lähes 130 maan edustajat ovat aloittaneet Wienissä kädenväännön rypälepommien tulevaisuudesta. Muun muassa Suomi haluaa säilyttää kehittyneimmät aseet, joiden ei pitäisi jäädä maastoon räjähtämättöminä.

Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik huomautti kolmipäiväisessä kokouksessa, että vain harvalla muulla aseella on yhtä kyseenalaisia ominaisuuksia. Rypäle- tai kasettipommin rungosta sinkoutuu suuri määrä tytärammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. Osa niistä jää yleensä aina räjähtämättä.

Asiantuntijat muistuttavat, että lähes kaikki rypäleaseiden uhreista ovat olleet siviilejä ja jopa neljännes lapsia. Niitä on käytetty viimeksi Libanonissa kesän 2006 sodassa ja Irakissa.

Itävallan hallitus toivoo, että muut seuraavat sen esimerkkiä ja kaikenlaiset rypäleaseet kielletään koko maailmassa ensi vuoden lopulla. Täydellistä kieltoa vastustavat Suomen lisäksi Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Japani ja Sveitsi.

Suomen lähtökohtana on se, että Suomi tarvitsee rypäleaseita puolustuskykynsä ylläpitämiseksi. Taustalla vaikuttaa jalkaväkimiinoista luopuminen.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.