Mainos

Rypäleaseiden kieltämisestä kansainvälinen sopimusluonnos

Dublinissa järjestetty kansainvälinen kokous pääsi myöhään keskiviikkoiltana sopuun sopimusluonnoksesta rypäleaseiden kieltämiseksi. Irlannin ulkoministeriön mukaan kaikki 109 osallistujamaata hyväksyivät luonnoksen. Sen mukaan rypäleaseiden käytöstä luovutaan kahdeksan vuoden kuluessa.

Suomi on tavoitellut neuvotteluissa teknisesti kehittyneiden rypäleaseiden sallimista.

- Teksti on varsin kattava rypäleaseiden kielto, mutta ei täyskielto. Sopimusluonnoksessa on määritelty poikkeuksia, eli kehittyneet rypäleaseet ovat tietyin ehdoin edelleen sallittuja tämän tekstin perusteella, ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen kommentoi STT:lle Dublinista.

Suomen valtuuskunnan johtaja Laamanen totesi, että seuraavaksi kotimaassa arvioidaan, mitä sopimuksen pykälät ja artiklat Suomen osalta tarkoittavat.

- Kansallisesti tulee tutkia tarkasti, mikä vaikutus tällä on Suomen puolustukselle.

Hän piti joka tapauksessa hyvänä saavutuksena, että neuvotteluvaihe saatiin nyt päätökseen. Luonnos edistää humanitaarisia tavoitteita, kuten uhreille annettavaa apua ja raivaustoiminnan tehostamista.

Yhdysvallat vastustaa kieltoa

Sopimus on määrä allekirjoittaa joulukuussa Oslossa. Sen on tarkoitus johtaa rypäleaseiden käytön sekä valmistamisen, kuljettamisen ja varastoimisen kieltämiseen allekirjoittajamaissa.

Britannian pääministeri Gordon Brown ilmoitti yllättäen jo aiemmin keskiviikkona Britannian luopuvan kokonaan rypäleaseista.

- Uskon, että tämä on iso askel kohti turvallisempaa maailmaa, Brown lausui ja kehotti muita maita seuraamaan Britannian esimerkkiä.

Dublinin kokouksesta jäivät kokonaan pois muun muassa Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Intia, joilla kaikilla on paljon rypäleaseita. Yhdysvallat ehti toistaa vastustavansa rypäleasekieltoa sopimusluonnoksen tultua julki.

Rypäleaseissa ammuksen rungosta sinkoutuu suuri määrä tytärpommeja laajalle alueelle. Osa niistä ei räjähdä heti, mikä voi aiheuttaa siviiliväestölle vaaran vuosiksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.