Rynnäkkökiväärin etsinnöissä kaikki keinot käytössä – "ase löytyy tänään tai ei koskaan"

Porin prikaatin harjoituksessa Niinisalossa kadonneen rynnäkkökiväärin etsintöjä on jatkettu päivän valjettua.

Aluetta haravoimaan on lähetetty 50–70 varusmiestä ja henkilökuntaa.

Niinisalon ampuma-alue on laaja. Maasto on tasaista lumetonta kangasmaastoa. Aseen katoamispaikka tiedetään kohtuullisen tarkasti. Varusmies jätti rynnäkkökiväärinsä vartioimatta tukikohta-alueelle ja hänen palatessaan takaisin ase oli kadonnut.

– Etsintöjen kehää laajennetaan koko ajan. Jos ase ei tämän päivän etsinnöissä löydy, niin sitten en enää usko sen löytyvän, sanoo harjoitusta johtanut Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Petri Kosonen.

Puolustusvoimat tutkii itse omissa harjoituksissaan tapahtuneet mahdolliset rikostapaukset. Pääesikunnan oikeudellinen osasto ottaa tutkintavastuun, jos asetta ei vieläkään löydetä.

– He saapuvat tänne aamupäivän aikana ja ryhtyvät sen jälkeen töihin.

Rikoskin on mahdollinen

Aseen huomattiin kadonneen tiistai-iltana, ja etsinnät aloitettiin heti. Kososen mukaan sekin on mahdollista, että ase on varastettu harjoituksesta, mutta vielä tämän päivän ajan etsintöjä jatketaan harjoitusalueella.

– On aina vakava asia, jos puolustusvoimilta aseita katoaa. Siinä mielessä etsinnät ovat näin laajat, näin isoilla resursseilla ja niitä jatketaan näin pitkään, että voidaan olla varmoja siitä, että kaikki ne paikat on tutkittu, missä ase olisi voinut kadota, Kosonen sanoo.

Jokainen varusmies vastaa itse henkilökohtaisesta varustuksestaan. Myös aseensa hukanneen varusmiehen palvelustovereita on kuultu tapauksesta.

– Sieltä on tullut havaintoja ja myös niiden perusteella etsintöjä suunnataan, Kosonen kertoo.

Hän ei halua mennä tarkempiin yksityiskohtiin etsintöjen ollessa kesken. Kosonen sanoo, että asetta voitaisiin jäljittää myös koirien avulla, muttei täsmennä myöskään sitä, onko niitä jo käytetty apuna.

– Meillä on tällä hetkellä kaikki mahdolliset keinot käytössä, mitä meillä on.

Aseita jää kateisiin hyvin harvoin

Aseensa hukannutta varusmiestä ei tutkinnan ollessa vielä kesken ole rangaistu.

– Sen jälkeen tulee mahdollisia seuraamuksia. Rangaistus riippuu siitä, oliko teko tuottamuksellinen vai tahallinen, senkin tutkinta päättää, Kosonen kertoo.

Se, että ase katoaa täysin, eikä sitä etsinnöistä huolimatta löytyisi, on Kososen mukaan erittäin harvinaista.

– Omalle kohdalleni ei ole sattunut sellaista tapausta.

Onko Porin prikaatissa ennen tapahtunut aseiden katoamisia?

– Kenenkään täällä harjoituksessa mukana olevien muistin mukaan ei ole koskaan tapahtunut. Mutta kun Porin prikaatikin on 380 vuotta vanha joukko, niin varmasti on, Kosonen sanoo.

Korjattu klo 11.18 Kososen sotilasarvo everstiluutnantista everstiksi

Lue myös:

    Uusimmat