Ryhtyisitkö sijaisorangiksi?

Uudessa tieteellisessä tutkimuksessa ihminen on saanut ryhtyä tekemään orangin virkaa.

Tiedemiehet pyrkivät nimittäin ymmärtämään parkour-urheilijoiden avulla, kuinka orangit elävät noin viiden metrin korkeudella laskeutumatta juuri koskaan maahan.

Parkourin harrastajat ylittävät kaupunkioloissa kätevästi esteitä hyppelemällä ja kiipeilemällä. Tutkimuksessa lajin harrastajat toimivat orangin sijaisena muun muassa puissa kiipeilemällä, mutta myös urheilusalissa.

Tutkimusta johtavan Lewis Halseyn mukaan parkour-urheilijoiden käyttämiseen tutkimuksessa orankien sijaan on yksinkertainen syy.

– Orangit voivat hypätä puusta toiseen, tai keikauttaa itsensä sinne. Haluamme selvittää energiankulutuksen, jolla oranki suoriutuu tästä. Vaan on hyvin hankalaa työskennellä orankien kanssa. Jos yrität mitata jotain kiinnittämällä orankiin jonkin laitteen, ne tietenkin irrottavat sen. Mutta parkour-urheilijat tekevät niin kuin käsketään, Halsey toteaa.

Ei täysin orangin veroinen

Ihmiset sopivat orangin sijaiseksi tutkimuksessa, sillä ihmisten olkapäät olivat liikkuvat, jalat vahvat ja luurankomme hyvin samankaltainen orankien kanssa. Ketteryydestään huolimatta parkourin harrastajat eivät kuitenkaan pysty ihan kaikkeen, mihin oranki pystyy.

– Sanoisin että olemme huomattavasti hengästyneempiä kuin orangit, tutkimuksessa mukana oleva Kristian James McPhee kertoo.

Tiedemiehet toivovat, että tutkimuksista saadun tiedon avulla pystytään kehittämään ympäristöjä, joissa orangit voivat selviytyä. Luonnossa elää enää noin 4 500 orankia.

Saadun tiedon avulla on tarkoitus myös parantaa eläintarhassa elävien orankien oloja. Monet orangit kärsivät terveysvaivoista, koska eivät saa tarhaoloissa tarpeeksi liikuntaa.

(MTV3 – APTN)

Lue myös:

    Uusimmat