Mainos

Ryanair joutuu palauttamaan tukia

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair joutuu palauttamaan osan tuista, jotka Belgiassa oleva Charleroin lentokenttä on sille myöntänyt salaisella sopimuksella.

Yhtiö on varoittanut, että EU:n komission julkistamalla ratkaisulla voi olla laajoja kielteisiä vaikutuksia muun muassa lippujen hintoihin. Ryanair aikoo viedä asian EY:n tuomioistuimeen. Liikenneasioista vastaava EU:n komission varapuheenjohtaja Loyola de Palacio sanoi, että Ryanairin ja Vallonian aluehallinnon omistaman kentän välinen 15-vuotinen sopimus sisälsi salaisia kohtia, jotka ohjasivat lentoyhtiölle huomattavia tukia. Ryanairin saamat huojennukset lasketaan kaikkiaan noin 15 miljoonaksi euroksi. Summasta karkeasti kolmanneksen komissio arvioi laittomiksi. De Palacio ei halunnut vielä kertoa tarkkaa summaa, mutta hän arvioi takaisin perittävän määrän olevan vähintään neljä miljoonaa euroa.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Brysselistä oleva Charleroin kenttä huojensi Ryanairin laskeutumismaksuja 50 prosentilla. Alennukset maahuolintamaksuista ovat olleet vielä suuremmat. Tukea on herunut niin ikään markkinointiin ja koulutustilaisuuksiin.
-Kukaan yksityinen sijoittaja tai yritys ei olisi kyennyt myöntämään vastaavia tukia. Osa alennuksista on tulkittava laittomaksi tueksi, joka tulee maksaa takaisin, de Palacio kiteytti.

Uutta liikennettä voi myös tukea


De Palacio kuitenkin korosti, että puntariin oli pantava myös kuluttajien etu sekä aluepolitiikka. Komissio pitääkin hyväksyttävinä noin kahta kolmasosaa Ryanairin saamista tuista. De Palacio sanoi, että aluekenttien kehittämistä ja niille suuntaavia uusia lentoreittejä voidaan edelleen tukea. Avaustuen tulee kuitenkin olla läpinäkyvää ja tarkkaan rajattua. Alkuun annetun suuruisena alennus voisi jatkua enintään viisi vuotta.

Hän myönsi, että komission ratkaisu tullee nostamaan Charleroin kentälle tulevien Ryanairin lentojen hintoja. Edestakaisen lipun hinta kallistuu komission laskelmien mukaan kuitenkin vain 6-8 euroa. Vaikutukset voivat kuitenkin laajeta myös muualle. Tutkintaan on tulossa useita tapauksia, joissa kenttien ja halpalentoyhtiöiden väitetään sopineen laittomista tuista.

Asia viedään oikeuteen

Ryanairin turhautuminen tuodaan julki tiedotteessa, joka julkistettiin iltapäivällä.
-Ryanair tervehtii päätöstä. Komissiosta tulleiden huhujen ja vuotojen asemasta alan yritykset voivat nyt keskittyä pääasiaan. Ratkaisu vahvistaa, että komissio aikoo kasvattaa kustannuksia ja lentolippujen hintoja. Johtopäätös on, ettei julkisesti omistettuja lentokenttiä haluta kilpailemaan yksityisten kenttien kanssa, tiedotteessa vuodatetaan.

Ryanairin mukaan päätös on hyökkäys kaikkia halpalentoyhtiöitä ja julkisessa omistuksessa olevia lentokenttiä vastaan. Vaikutukset tulevat nopeasti näkymään muuallakin. Yhtiön toimitusjohtaja Michael O´Leary lupasi Brysselissä tiistaina, että komission päätös viedään EY:n tuomioistuimeen. Hän muistutti, että Charleroin kenttä oli tyhjä viisi vuotta sitten - jos tämä ratkaisu olisi tehty silloin, kenttä olisi edelleen samassa tilassa.

(MTV3-STT)

Viimeaikaiset vaikeudet eivät pelota halpalentoyhtiöitä. Asiakkaita riittää ja myös uusia yrittäjiä.

(Talousuutiset 03.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.