Mainos

Ruusus-päätös ei näy kustantamoiden arjessa

Kirjankustantamoissa ei ole hätkähdetty tuoretta Ruusus-oikeudenkäynnin päätöstä. Helsingin hovioikeus tuomitsi eilen pääministeri Matti Vanhasen entisen naisystävän Susan Ruususen ja kustantaja Kari Ojalan sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Jos päätös saa lainvoiman eli siitä valitetaan korkeimpaan oikeuteen ja se säilyy samana, luo se uusia raameja julkisuuden henkilöistä kirjoittelulle ja jopa elämänkerroille.

- Kustantamoille tämä ei ainakaan tässä vaiheessa ole iso kysymys, kommentoi WSOY:n kustannuspäällikkö Sari Forström.

- Kirjan kustantamiseen vaikuttavat monet asiat. Emme ole vielä käyneet sisäisiä keskusteluita aiheen tiimoilta eikä päätös näy arjessa.

Forström vastaa muun muassa elämänkertojen kustantamisesta. WSOY kustansi Riitta Uosukaisen kohutun elämänkerran Liehuva liekinvarsi (1996).

Otava: Harkintaa ja varovaisuutta noudatetaan

Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén on Forströmin kanssa samoilla linjoilla.

- Toisaalta aina, kun julkaistaan kirjoja, joiden aiheet ovat arkaluontoisia, käytämme harkintaa ja noudatamme varovaisuutta. Kunnioitamme luonnollisesti yksityisyydensuojaa, Castrén toteaa.

Entä olisiko Otava uskaltanut julkaista Pääministerin morsian -kirjan?

- Kyse ei ole uskalluksesta. Kirja olisi varmasti katsottu läpi ja harkittu asiaa. Tietenkin jälkiviisaana on helppo sanoa, ettei kirja varmastikaan olisi päätynyt kustannuskokoelmaamme, hän naurahtaa.

Like: Ei tarvetta toiminnan muuttamiseen

Like Kustannuksen toimitusjohtaja Päivi Isosaari ei myöskään näe aihetta toiminnan muuttamiseen Ruusus-oikeudenkäynnin tuloksen perusteella.

-Elämäkertoja on julkaistu maailman sivu, ja enimmäkseen kustantajat ovat kyllä tottuneet siihen, että sisällön suhteen on syytä olla varovainen ja hienovarainen. On ihmisiä, jotka tunkemalla tunkevat itseään julkisuuteen, ja tämän trendin vastapainona pidän jollain tavalla ihan hyvänäkin asiana sitä, että yksityiselämän julkiselle riepottelulle vastoin kohteen omaa tahtoa pannaan jotkut rajat, elleivät normaalit hyvän käytöksen säännöt riitä, toteaa Isosaari.

-Vaikka sananvapaus on kustantajille elinehto, en laittaisi sitä järjestyksessä yksityisyyden suojan edelle. Molempia on syytä kunnioittaa yhtä lailla, Isosaari Kiteyttää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.