Ruumiita, ulosteita ja töhrittyjä taloja – Ukrainasta vetäytyneet venäläiset jättäneet jälkeensä järkyttävän näyn

Venäläissotilaat ovat jättäneet jälkeensä järkyttävän näyn vetäytyessään Ukrainasta. BBC ja Der Spiegel kertovat muun muassa autonrenkailla peitetyistä ruumiista, ulosteista ja rienaavilla graffiteilla töhrityistä rakennuksista.

Venäjän joukot ovat vetäytyneet Ukrainan mukaan ripeään tahtiin pääkaupunki Kiovaa ympäröiviltä alueilta ja Tshernihivin kaupungista Ukrainan pohjoisosista.

Britannian puolustusministeriön tuoreimman tilannekatsauksen mukaan Venäjän joukkojen on raportoitu vetäytyneen myös muun muassa strategisesti merkittävältä Hostomelin lentokentältä. Kentän hallinnasta on taisteltu sodan alusta saakka.

Zelenskyi: Kokonaisvaltainen katastrofi

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan vetäytyvät venäläiset ovat jättäneet jälkeen "kokonaisvaltaisen katastrofin".

– He miinoittavat koko alueen. He miinoittavat koteja, varusteita, jopa tappamiensa ihmisten ruumiita. Alueella on paljon ansalankoja ja muita vaaroja, Zelenskyi sanoi tänä aamuna julkaistussa puheessaan.

Ruumiita pitkin valtatietä

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n toimittaja ja kuvaaja todistivat venäläisten aikaansaannoksia vieraillessaan Kiovasta länteen johtaneella valtatiellä, joka oli vallattu takaisin venäläisjoukoilta vain vähän aiemmin.

Tiellä oli toimittajan laskujen mukaan ainakin 13 ruumista. Heidän joukossaan oli kaksi siviileiksi vahvistettua ukrainalaista. Pariskunta oli yrittänyt paeta Kiovasta henkilöautolla, kun venäläiset tappoivat heidät. Heidän kuolemansa oli tallentunut ukrainalaisen dronen videokuvaan 7. viime kuuta.

Pariskunta oli jätetty mätänemään tapahtumapaikalle. Naisen ruumis oli autossa ja miehen ruumis auton vieressä.

Muita ruumiita ei ole vielä tunnistettu, mutta vain kahdella heistä oli BBC:n toimittajan mukaan yllään tunnistettavat Ukrainan armeijan univormut.

Tielle jätettyjen ruumiita oli BBC:n mukaan peitelty autonrenkailla. Niitä on myös ilmeisesti yritetty polttaa.

Sotilaiden leiristä löytyi puolestaan iso ruokapöytä, jolle oli jätetty ruokaa ja juomaa. Pöydän ympärillä oli jätteitä ja viinapulloja.

Suklaamuseo miinoitettu

Myös saksalaislehti Der Spiegel on kertonut venäläisjoukkojen jälkeensä jättämästä hävityksestä.

Venäläisten päämajanaan pitämältä poliisiasemalta löytyi lehden toimittajan mukaan ulostekasoja joka ainoasta huoneesta.

Sotilaat olivat lisäksi miinoittaneen muun muassa paikallisen, yhdysvaltalaisomistuksessa olevan suklaatehtaan museon ja kasvitieteellisen puutarhan.

Ukrainan presidenttiä halventavia graffiteja oli maalattu muun muassa rautatieaseman seiniin.

Lue myös:

    Uusimmat