Mainos

Ruumiinavauksiin rajuja järjestelyjä

Oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tehdään tulevaisuudessa viidessä paikassa. Vielä viime vuoden lopussa niitä tehtiin 21 kaupungissa. Muutoksen taustalla on pyrkimys entistä parempaan laatuun ja resurssien tehokkaaseen käyttöön.

Kääntöpuolena on vainajien jatkuva kuljettaminen.

– Meidän on todellakin valittava siis kahdesta pahasta se pienempi ja tässä tapauksessa vainajien kuljettaminen on meidän käsityksen mukaan tarkoituksenmukaisempaa, toteaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n ylilääkäri Riitta Kauppila.

Poliisihallituksessa asiasta ei olla yhtä varmoja.

– Poliisi on suhtautunut tähän hieman kriittisesti tähän avauspaikkojen vähentämiseen. Toisaalta me ymmärretään se heidän tarve siihen vähentämiseen, poliisitarkastaja Tommi Rehn sanoo.

– Mutta toisaalta on selvää, että se vaikuttaa myös poliisin työhön ja ennen kaikkea se tietysti vaikuttaa näiden vainajien kuljettamiseen ja kuljetuskustannuksiin, mitkä kuuluu poliisin vastattavaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tavoittelee muutoksilla laatua.

– Jos meillä olisi isommat yksiköt, niin silloin olisi mahdollista myös jakaa sitä työtä tasaisemmin, ja tehdä ehkä nämä tutkimukset myös paljon paremmalla tasolla mitä voidaan jossain periferiassa tehdä, Kauppila arvioi.

Työn tehostamiseen ja prosessin nopeuttamiseen on tarvetta, sillä lain kirjain kuolinsyyn selvittämisestä kolmen kuukauden kuluessa ei nykyisellään toteudu hetikään aina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.