Mainos

Ruuhkamaksukokeilu päättyy Tukholmassa

Tukholman keskustan ruuhkamaksukokeilu päättyy huomenna. Maksu on vähentänyt keskikaupungin liikennettä selvästi.

Tukholman liikenteessä kuullaan maanantai-iltana monta huokaisua. Yhdet huoahtavat siksi, että kiistelty ruuhkamaksukokeilu loppuu. Toiset huokaavat pettyneinä siihen, että ruuhkat lisääntynevät. Syyskuun kansanäänestyksessä tukholmalaiset päättävät, vakinaistetaanko maksu.

-Teknisesti ruuhkamaksut ovat olleet menestys. Järjestelmä on toiminut moitteettomasti, ihmiset ovat oppineet käyttämään sitä ja hyvin harvat ovat fuskanneet. Kokeilu saavutti myös tavoitteensa ja liikennemäärät ovat laskeneet 22-25 prosenttia, Tukholman ympäristömaksukanslian päällikkö Gunnar Söderholm kertoo.

Maksu on vähentänyt keskikaupungin liikennettä selvästi. Tämä on ilahduttanut monia tukholmalaisia, ja maksun suosio on kasvanut. Myös ammattiautoilijat kiittelevät maksua, koska keskustan liikenne on nopeutunut ja sujuvoitunut.

Seitsemän kuukauden kokeilun aikana autoilijat ovat maksaneet 10-20 kruunun (1-2 euron) maksun aina, kun he ovat ylittäneet kello 06.30 - 18.29 välillä keskikaupunkia ympäröivän rajan. Maksuja oli kertynyt viime tiistaihin mennessä 770 miljoonaa kruunua (83 miljoonaa euroa).

Kustannuksia maksut eivät kata, sillä kokeilu maksoi kaikkineen 3,5 miljardia kruunua (370 miljoona euroa). Summassa ovat mukana myös julkisen liikenteen uudistukset.

-Ruuhkamaksut jakavat tukholmalaisten mielipiteet kahtia. Osa kannattaa, osa on vastaan. Minun mielestä on hyvä, että kokeilu nyt loppuu, kokeilua alunperinkin vastustanut kunnanneuvos Kristina Axe'n Olin sanoo.

Hän edustaa maltillisia, jotka muitten porvaripuolueiden tapaan vastustavat maksua. Kokeilun hyväksyi kaupunginvaltuuston punavihreä enemmistö - sosialidemokraatit, vasemmisto ja ympäristöpuolue.

Vaaleissa ykkösaihe

-Ruuhkamaksut ovat hyvin monitasoinen asia. Ongelma on siinä, että ne maksavat 10 miljoona euroa kuussa, mutta tuovat vain 5 miljoonaa euroa. On selvää, että tällaista ei voi jatkaa iän kaiken, Axe'n Olin sanoo.

Tukholma

Tukholmassa aprikoidaan nyt, palaako liikenne kokeilun jälkeen ruuhkaisiin uomiinsa. Kokeilun aikana kymmenet tuhannet ihmiset ovat siirtyneet käyttämään busseja, metroa ja paikallisjunia. Suur-Tukholman liikennelaitoksen matkustajamäärät ovat kasvaneet kahdeksan prosenttia.

Keskikaupungin asukkaat ovat tykästyneet ruuhkamaksuihin, mutta kauempaa keskustaan työmatkan autolla taittavat vieroksuvat lisäkulua. Jatko ratkeaa syyskuun vaalien yhteydessä kansanäänestyksessä. Kaikki puolueet ovat sitoutuneet noudattamaan äänestystulosta.

-Selvää on se, että maksu nousee kunnallisvaalien suureksi kysymykseksi. Ruuhkamaksut sekä edesauttavat että heikentävät mahdollisuuksiamme vaalivoittoon, oppositiota edustava Axe'n Olin arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.