Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruuan raaka-ainehinnat kovassa nousussa koronapandemian aikaan – muutos ei vielä näy kauppalaskussa

Huhtikuussa kallistuivat etenkin öljyjen, lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinnat.
Huhtikuussa kallistuivat etenkin öljyjen, lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinnat.Shutterstock
Julkaistu 29.05.2021 20:26

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Elintarvikkeiden raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet merkittävästi koronapandemian aikana. Muun muassa kasviöljyjen hinnat ovat vuodessa kaksinkertaistuneet.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan esimerkiksi kasviöljyjen raaka-aineen hinta on kallistunut sata prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Viljan maailmanmarkkinahinta on noussut 26 prosenttia ja sokerin 58 prosenttia.

Palmuöljyn hinta on noussut korkeimmilleen 13 vuoteen. Yksi syy hinnannousuun on puute plantaasien työntekijöistä, arvioi Financial Times.

Muiden kasviöljyjen hintoja nostaa Kiinan sekä biopolttoaineiden kysynnän kasvu.

Ruokajätit pohtivat hinnankorotuksia

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet FAO:n indeksissä jo yksitoista kuukautta peräkkäin. Hinnat ovat korkeimmillaan sitten vuoden 2014 toukokuun. Huhtikuussa kallistuivat etenkin öljyjen, lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinnat.

Kansainväliset elintarvikeyritykset, muun muassa Unilever, Procter&Gamble ja Nestlé ovat kertoneet aikeistaan nostaa hintoja. Paineita tulee raaka-aineiden hintojen lisäksi kuljetusten ja pakkausmateriaalien kallistumisesta.

– Raaka-aineiden hinnoissa on nähtävissä kovin hintojen nousu kymmeneen vuoteen, totesi Unileverin talousjohtaja Graeme Pitkethly Finanicial Timesin mukaan.

Lue myös: Ravintolat kärsivät koronasta, mutta vähittäiskauppa selviytyi voittajana

Suomessa vielä maltillista

Raaka-aineiden kallistuminen ei vielä ole näkynyt Euroopan kuluttajahinnoissa, eikä edes maatalouden tuottajahinnoissa.

Suomessa elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat puolen vuoden aikana nousseet 0,8 prosenttia. Euroalueella korotus on ollut keskimäärin 1,3 prosenttia.

– Euroopassa ruoka on erittäin jalostettua, raaka-aineen hinta jää alle viidennekseen kuluttajan maksamasta loppuhinnasta. Vientimarkkinoilla korotukset vaikuttavat, silloin viennistä saadaan parempaa hintaa, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Suomessa elintarvikkeiden hinnat reagoivat maailmanmarkkinahintoihin muuta Eurooppaa hitaammin osittain kaupan ja teollisuuden pitkien, useimmiten kolmen kuukauden sopimusjaksojen takia.

– Euroopassa on mielenkiintoista, että esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa ruoan hinta on laskenut tai kallistunut hyvin vähän viime puolen vuoden aikana. Näin on Hollannissa ja Belgiassa. Saksassa hinnat ovat nousseet merkittävästi, 4,6 prosenttia. Tässä voi tosin olla taustalla veronkorotuksia.

Lue myös: Suomalaisissa ruokakaupoissa jyllää nyt ilmiö, jonka suosiolle ei näy loppua: "Jätämme taaksemme jopa Yhdysvallat"

Ei suuria muutoksia

Niemi ei usko, että maailmanmarkkinoiden kovat korotukset näkyvät tänäkään vuonna suurena muutoksena suomalaisten ruokakoreissa.

–Jos korona-aika hellittää ja talouskasvu lähtee nousuun, se luo paineita kuluttajahintojen korottamiseen. Uskon, että nousu jää kuitenkin alle kahden prosentin, koska alkuvuoden nousu on ollut näinkin hidasta.

Korona-aika on nostanut kotimaisen ruoan osuutta Suomessa. Suurin syy siihen on, että ravintoloiden rajoitusten takia ruokaa tehdään aiempaa enemmän kotona.

Ravintolat käyttävät kotitalouksia enemmän ulkomaisia raaka-aineita.

Lue myös: Miksi S-ryhmällä ei ole käytössä erillisiä hävikkihyllyjä? Näin tuotteiden hintoja alennetaan – asiakkaiden joukossa oma "punalappukulttinsa"

Lisää aiheesta:

Poikkeus tilastoissa: Vain yksi elintarvike on ruokakaupassa halvempi kuin vuosi sittenRuoan hintaan kohdistuu tänä vuonna poikkeuksellisen suurta painetta – kuinka paljon ruokakassi voi kallistua?"Ruoan hinnoissa siirrytään uudelle tasolle" – näistä syistä ruoka on nyt niin kallistaIskeekö Suomeen ruokapula Venäjän hyökkäyksen ja hintojen nousun takia? Näin asiantuntijat arvioivat tilannettaTuplaantuuko viljatuotteiden hinta ruokakaupoissa? Myllyn Parhaan toimitusjohtaja arvioi "maailmankaikkeuden kalleimman vehnän" seurauksiaSähkön, ruoan ja bensan hinnat nousevat nopeasti – tästä on kyse
RavintoTalousYKKauppalehti

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?