Ruuan kallistuminen vaikuttaa miljoonien elämään Kiinassa

Kuva: Futureimagebank.com

Kiinassa ruuan hinta on noussut vuoden aikana jo lähes 20 prosenttia.

Pahiten se tuntuu maan satojen miljoonien köyhien jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi sianlihan hinta on noussut vuodessa 63 prosenttia.

Maailman suurin riisintuottaja Kiina on myös rajoittanut riisin vientiä.

Valtion viljavaraston johtaja vakuutti kuitenkin tällä viikolla riisin riittävän kiinalaisten ruokapöydissä, jos luonnonkatastrofeja ei tule.

Alueen suurin tukkuri vahvistaa tämän.

- Riisin hinnan nousu ei ole ongelma ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen, mutta sen pitemmälle en osaa ennustaa. Kiinassa on tarpeeksi peltoalaa, jossa riisiä voidaan viljellä, sanoo tukkukauppias Cuo Yongmei.

Joka kolmas riisipussi kiinalaisen kaupan hyllyllä on jo tuontiriisiä. Kilo supermarketissa maksaa noin 7,5 juania, eli 70 senttiä.

Riisiä Kiinassa riittää siis ainakin toistaiseksi. Tosin viime vuonna sen hinta kaksinkertaistui. Tänä vuonna riisin hinta on pidetty pakolla kurissa.

Kiina on maailman suurin vehnän, riisin, vihannesten ja hedelmien tuottaja. Menossa on kuitenkin kiihtyvä muutto maalta kaupunkeihin.

Maaperän saastuminen ja viljelyalan väheneminen ovat tulevaisuudessa yhä suurempia ongelmia.

Ennustetaan, että Kiina tarvitsee 10 miljoonaa hehtaaria lisää viljelymaata vuoteen 2030 mennessä ruokkiakseen 1,6 miljardia nälkäistä suuta.

Lue myös:

    Uusimmat