Mainos

Ruuan hinnannousu ei näy koululaisten lautasella

Hinnannousuihin osattiin varautua, todetaan suurten kaupunkien ateriapalveluista.

Ruuan hinta on noussut, mutta oppilaiden lautasella se ei näy.

Näin luvataan viiden kaupungin ateriapalveluista. Kohonneet hinnat kannustavat kaupunkeja vertailemaan entistä tarkemmin ruoka-aineiden toimittajien välisiä hintaeroja.

Ruuan hinnannousu ei tullut ammattilaisille yllätyksenä, vaan monessa kaupungissa siihen oli osattu varautua. Kuopion Aterian asiakkuuspäällikkö Tarja Savolainen kertoo, että hinnankorotukset oli huomioitu jo tämän vuoden hinnoittelussa. Siksi tarvetta syksyn ruokalistan muokkaamiseen ei ollut.

Paineita ensi vuoden ateriahintojen nostamiseen kuitenkin on. Oulussa koulujen, vanhainkotien ja sairaalan ruokailusta huolehtivan Oulun Serviisin annoshinta nousee vuoden alusta keskimäärin viisi senttiä.

Espoon Ruokapalvelukeskuksen johtaja Minna Ahola toteaa, että kausituotteiden käyttäminen on yksi tapa hallita kuluja.

- Syksyllä käytetään paljon kotimaisia juureksia ja vihanneksia, koska ne ovat edullisia. Jos kovin korkeita korotuksia tulee, silloin ruokalistalle voidaan joutua tekemään viilauksia. Esimerkiksi naudanliha voidaan korvata sianlihalla tai broilerinlihalla, Ahola kertoo.

Avuksi lisärahaa ja toiminnan kehittäminen

Lappeenrannassa kouluruokailulle on myönnetty lisää rahaa ruuan hinnannousun vuoksi.

- Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: joko saada lisää rahaa tai karsia ruokalistaa. Esitimme karsitun listan kasvatus- ja opetuslautakunnalle, ja he tyrmäsivät sen aivan täysin, kertoo ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Oulussa hinnannousuun on reagoitu miettimällä, miten toiminnasta voisi tehdä järkevämpää ja tehokkaampaa. Kaupungin siivous- ja ateriapalvelut yhdistyivät tämän vuoden alussa Oulun Serviisiksi.

Johtaja Riitta Lappalainen toteaa, että isossa tiimissä on mahdollista hyödyntää entistä paremmin moniosaajia.

Myös Kuopiossa ja Tampereella ruokapalvelua pyritään tehostamaan. Hallinto- ja talouspäällikkö Raine Nuolikoski kertoo, että elintarvikkeiden hinnannousun myötä myös Tampereen Aterian voitto-odotuksia on ensi vuoden osalta laskettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.