Mainos

Russakat riesana itärajalla

Itärajan yli vilkastunut matkailu pitää myös tuhohyönteiset liikkeellä. Yksi kiusallisimmista Venäjän tuliaisista on russakka, joka näyttää jo kotiutuneen Etelä-Karjalan alueelle.
-Naapurissa russakan kanssa on totuttu jo elämään, tällä puolella rajaa se on pyritty hävittämään, kertoo terveystarkastaja Kimmo Damsten Lappeenrannasta.

Russakka

Maakunnan desinfiointiyrittäjillä on riittänyt töitä erityisesti alkutalvesta. Kevätkausi on Damstenin mukaan hiljaisempaa. Russakka on noin kymmenen millimetrin pituinen, ruskea ja nopealiikkeinen hyönteinen, joka sopeutuu erilaisiin oloihin. Se on vaaraton, mutta useimmat pitävät sitä vastenmielisenä, ainakin kodissaan. Pelkkä siivottomuus ei ole russakan leviämisen syy.

-Kyllä se viihtyy ihan normaalissa asunnossa, hyvin siisteissä tiloissa se ei tietysti niin helposti leviä, Damsten toteaa. Russakat kulkeutuvat rajan yli esimerkiksi vaatteiden ja matkatavaroiden mukana. Matkalaukkuja kannattaisikin seisottaa parvekkeella tai pihalla pakkasessa ennen avaamista. Russakoita hävitetään desinfioimalla asunto. Kunnollinen torjunta edellyttää kahta desinfiointikertaa, joiden jälkeen asukkaiden on pysyteltävä pari tuntia poissa kotoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.