Mainos

Rusin asianajaja: Supo teki kohtalokkaan erehdyksen

Suurlähettiläs Alpo Rusin oikeudenkäynnin todistajakaarti vaihtui tänään. Supon entistä päällikköä Seppo Nevalaa ei nähdäkään oikeudessa hänen sairaslomansa vuoksi. Uusia todistajia ovat muun muassa tutkija Kimmo Elo ja Kalervo Kummola.

Alpo Rusin valtiota vastaan ajama vahingonkorvausoikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi iltapäivällä. Rusi vaatii valtiolta puolen miljoonan euron korvausta maineensa lokaamisesta perusteettomalla vakoiluepäilyllä. Valtio kiistää vaatimuksen.

Todistajien ja oikeudessa kuultavien henkilöiden nimet muotoutuivat vasta tänään, kun Rusi luopui joistakin henkilöistä ja korvasi heidät muilla asiantuntijoilla. Lisäksi osa kuultavista oli ilmoittanut käräjäoikeudelle ettei saavu paikalle, heidän joukossaan muun muassa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Esimerkiksi Sitran yliasiamies Esko Aho sekä eduskunnan pääsihteeri, entinen Supon päällikkö Seppo Tiitinen eivät tule käräjäoikeuden kuultaviksi. Pois jäävät myös Alpo Rusin vaimo Leena ja EU-komissaari Olli Rehn. Myöskään Supon entistä päällikköä Seppo Nevalaa ei nähdä istunnossa hänen sairauslomansa vuoksi, vaan tilalla kuullaan Supon apulaispäällikköä Petri Knapea. Rusin avustajien mukaan tähän suostutaan, jos Nevalan tilasta saadaan lääkärinlausunto.

Sen sijaan ensi viikolla kuullaan muun muassa Supon tutkinnanjohtajaa Hannu Moilasta. Todistajina jutussa kuullaan lisäksi presidentti Martti Ahtisaarta, Stasin arkistojen päätutkijaa Helmut Muller-Enbergsiä, keskustan entistä puoluesihteeriä Eero Lankiaa ja toimittaja Olli Ainolaa.

Uusia todistajia ovat Stasi-arkistoja tulkitseva tutkija Kimmo Elo sekä Kalervo Kummola julkisuuden asiantuntijana.

Rusilla huippujuristit

Aikaisemmin juttua on ajanut Rusin puolesta varatuomari Olli Santanen ja varatuomari Antti Karanko, mutta nyt mukana on myös asianajaja Zacharias Sundström.

- Suojelupoliisi on ollut hakoteillä. Alpo Rusista oli tehty henkilökortti Stasin kortistoon, mutta varsinaisille vakoilijoille tarkoitettua operaatiokorttia hänestä ei ollut. Operaatiokortti oli Rusin veljestä, Sundström selvitti.

Rusi vahvistanut avustajakaartiaan

Avauspuheessaan Sundström maalasi synkän kuvan hapuilevasta Suojelupoliisista, joka teki erehdyksen toisensa perään.

- Suojelupoliisi on ollut haluton selvittämään asiaa, eikä se ole halunnut tehdä yhteistyötä kanssamme.

- Supon toimintaa voi ihmetellä muutenkin. Operaatiokortissa koodinumi "Pekan" toiminta alkoi 1969. Alpo Rusi oli tuolloin 19-vuotias abiturientti. Miten 19-vuotias olisi voinut saada Stasia kiinnostavaa tietoa? Alpo Rusia ei olisi alun alkaenkaan pitänyt laittaa epäilyksen alle, Sundström ihmetteli salissa.

- Suojelupoliisi ei ole tehnyt perustöitä kunnolla. Se on tehnyt virheitä tietoisesti tai törkeästä huolimattomuudesta.

Rusin korvausvaateessa kaksi kulmakiveä

Suurlähettiläs Rusin puolen miljoonan euron vahingonkorvausvaatimuksessa on kaksi perustetta. Rusin mukaan hänen vakoiluepäilynsä vuoti julkisuuteen ja aiheutti taloudellisia vahinkoja. Lisäksi Suojelupoliisi tutki Rusin mielestä jutun taitamattomasti. Valtio kiistää vahingonkorvauksen perusteet.

Rusin mukaan Supon taitamattomuus näkyy muun muassa siinä, että Supossa ei ymmärretty Rosenholtz-aineiston kortteja. Alpo Rusista on olemassa Stasin arkistoissa henkilökortti, mutta ei vakoilijoille tehtyä operaatiokorttia. Ihmisestä saatettiin tehdä henkilökortti, vaikkei tämä olisi ollut missään yhteistyössä Stasin kanssa.

Valtio puolestaan katsoo, että Supolla oli perusteet aloittaa esitutkinta.

Rusin mukaan häntä vahingoitti myös valtionsyyttäjä Jarmo Rautakosken syyttämättäjättämispäätös, joka Rusin mukaan oli huonosti perusteltu ja jätti ilmaan kysymyksen siitä, oliko hän syyllistynyt vakoiluun. Valtion mukaan syyttämättäjättämispäätös oli asianmukaisesti perusteltu.

Rusi arvostelee myös Supon toimintaa ja vuotoa selvittänyttä oikeusasiamiestä, joka Rusin mukaan teki selvityksensä heikosti. Valtion mukaan oikeusasiamies tutki asian perusteellisesti.

Lisäksi erimielisyyttä on muun muassa siitä, kestikö esitutkinta liian kauan ja kerrottiinko vakoiluepäilystä liian laajalle poliitikko- ja virkamiespiirille.

Alpo Rusin avustajat vasemmalta lukien: Olli Santanen, Zacharias Sundström ja Antti Karanko.

Vastaajan eli Suomen valtion asianajaja Aarno Arvela (oik.) ja poliisiylitarkastaja Jouni Välkki.

Oikeussalissa käydään tällä ja ensi viikolla läpi kirjallisia todisteita ja huomenna kuullaan Alpo Rusia itseään todistajana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.