Rusi vetäytyy vaaleista

Professori Alpo Rusi luopuu aikeistaan asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. Rusi myöntää Suomen Kuvalehdessä tavanneensa tiedustelupalvelun edustajia kerran Kööpenhaminassa vuonna 1977, mutta kiistää vakoilusyytökset.

Rusi sanoo, että suojelupoliisin kuulustelujen ja perusteettomien syytösten jälkeen hänen ratkaisunsa ei voi olla muu kuin kieltäytyminen ehdokkuudesta. Hän kiistää yksiselitteisesti kaikki vakoilusyytökset. Rusia kuitenkin epäillään 88 asiakirjan luovuttamisesta Itä-Saksalle 1970-luvulla.

"Tapaus Rusi" on edennyt viime päivinä vauhdilla. Ylen Tv-uutiset kertoi tiistaina suojelupoliisin selvittävän Rusin Itä-Saksa yhteyksiä. Eilen sisäministeri Ville Itälä kertoi, että kyse ei ole selvittelystä, vaan virallisesta esitutkinnasta. Tänään tapauksesta muuten vaiennut Rusi sitten kertoo taustat Kuvalehdessä.

Rusin mukaan suojelupoliisi oli kutsunut hänet kuulusteluihin viime äitienpäivänä. Rusin mukaan häntä epäiltiin vuosina 1969-77 tapahtuneesta törkeästä vakoilusta. Rusi kirjoittaa saaneensa kuulustelutilanteissa selville, että hän olisi luovuttanut Itä-Saksalle 88 asiakirjaa. Sellaisia olivat mm. keskustapuolueen puoluehallituksen pöytäkirja sekä Saksan ja Suomen kauppasopimus vuodelta 1969. Supo oli kuulusteluissa kysynyt myös mm. yhteyksistä Elinkeinoelämän valtuuskuntaan EVA:aan.

Rusi kiistää luovuttaneensa mitään asiakirjoja, mutta pitää mahdollisena, että häneltä olisi varastettu asiakirjoja kun hän toimi varakonsulina Hampurissa 1975-77. Rusi sanoo, että syy voi löytyä myös DDR:stä, joka olisi sotkenut hänen nimensä verkostoonsa.

Saksan viranomaiset lupaavat tehdä kaikkensa auttaakseen Rusin Stasi-kytkentöjen selvittämisessä. DDR:n tiedustelupalvelun rikoksia kartoittava komissio varoittaa kuitenkin, että tyhjentävää vastausta voi olla vaikea saada asiakirjojen katoamisen takia.

Entisen DDR:n turvallisuuspalvelun edesottamuksia tutkii Berliinissä edelleen 2300:n hengen virasto, ja tutkittavaa riittää. Stasin palveluksessa oli yli 20 000 ihmistä, ja lisäksi ilmiantajia ja eriasteisia vakoojia peräti 180 000, heistä osa ulkomaan kansalaisia.

Tiedot todennäköisesti CIA:n kautta

Tapaus Alpo Rusi on Saksassa tuiki tuntematon, ja syy voi olla sekamelska Saksojen yhdistämisen aikoihin, jolloin vakoojaluettelot peitenimineen ajautuivat Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle. Siksi virastossa pidetäänkin todennäköisenä, että Rusin nimi on tullut Suomen viranomaisille CIA:n kautta.

Saksa on pitkään vaatinut Yhdysvalloilta asiakirjojaan takaisin, ja mahdollisesti ne palautetaan Berliiniin vielä ennen vuodenvaihdetta. Siksi tilanne on toistaiseksi nurinkurinen: amerikkalaiset tietävät edelleen DDR:n hyväksi vakoilleista enemmän kuin saksalaiset Stasi-tutkijat. Vasta todellisten ja peitenimien yhdistäminen mahdollistaa sen tutkimisen, mitä vakoilijat ovat todella tehneet. Mutta silloinkin tutkimusten eteneminen voi olla hankalaa.

- Jos henkilö on vakoillut DDR:n hyväksi, siitä on laadittu asiakirja. Jokaisessa tapauksessa mapit on löydettävä erikseen. Varsinkin ulkomaanvakoilun osalta asiakirjoja on hävitetty, ja todistuspohja on varsin kapea. Selvittämistä on paljon, sanoo Stasi-komission tiedottaja Christian Booss.

Stasi-komissio lupaa kaiken apunsa tapaus Rusin selvittämiseen, kunhan esimerkiksi hänestä mahdollisesti käytetty peitenimi paljastuu.

(MTV3)
Katso myös Jarkko Sipilän juttu
(Seitsemän uutiset 12.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat