Mainos

Rusi: SDP vuoti myös muita Pohjoismaita koskevaa materiaalia

Kuva: Seppo Sirkka / EPA

Tänään ilmestyneessä kirjassaan suurlähettiläs Alpo Rusi kuvailee sosialidemokraattien ulkopoliittisia tietovuotoja Neuvostoliittoon ja Itä-Saksaan 70- ja 80-luvuilla säännöllisiksi ja tarkoituksellisiksi. Syynä vuotoihin oli demarien tarve päästä pois ulkopoliittisesta paitsiosta, jossa puolue oli ollut aina 60-luvun lopulle asti.

Kirjassaan Vasemmalta ohi (Gummerus) suurlähettiläs Alpo Rusi ei syytä ketään yksittäistä henkilöä maanpetoksellisesta toiminnasta. Hän antaa kuitenkin ymmärtää, että useiden em. aikakauden demarivaikuttajien tietojen toimittaminen niin KGB:lle kuin Stasillekin ylitti monin verroin normaalin kanssakäymisen rajat.

Rusi kuvaa tämän toiminnan syitä jo aikaisemmissakin tutkimuksissa esille tuodulla seikalla. Tiedoilla ostettiin Moskovan hyväksyntää ja näin saavutettiin sisäpoliittista valtaa. Ongelmallista tietojen toimittamisessa oli myös se, että itään vuoti tietoja Suomen asioiden lisäksi myös muiden maiden luottamuksellisista, jopa salaisista asioista.

Rusin mukaan demarit ja kommunistit myös suoranaisesti pyysivät poliittisia neuvoja Neuvostoliiton ja Itä-Saksan kommunistipuolueilta omia toimintalinjojaan varten.

Jo aikaisemmin aktiivisina tietojen toimittajina on julkisuudessa mainittu erityisesti Kalevi Sorsa ja mm. Paavo Lipponen, Matti Ahde ja Ulf Sundqvist.

Rusi nostaa uuden nimen esiin

Uutena nimenä aktiivisten yhteydenpitäjien joukkoon Rusi tuo nykyisen Suomen Tallinnan suurlähettilään Jaakko Kalelan. Kalela toimi tuohon aikaan presidentti Urho Kekkosen ja presidentti Mauno Koiviston ulkopoliittisena neuvonantajana ja sittemmin Koiviston kansliapäällikkönä. Kiinnostavaksi Kalelan roolin tekee juuri se, että samaan aikaan kun hän toimi virallisen ulkopolitiikan oikeana kätenä, hän kuitenkin viestitti itään sosialidemokraattien omaa ulkopoliittista linjaa.

Rusin kirjassa varsin vähille tuomioille vuotamisesta jää keskustapuolue, josta innokkaina yhteydenpitäjinä Rusi mainitsee Matti Kekkosen ja Jouko Loikkasen. Määrällisesti ja sisällöllisesti tärkeimmät vuodot tapahtuivat Rusin mukaan kuitenkin kommunistien kautta.

MTV:n uutisten tavoittama Ulf Sundqvist ei halunnut julkisuudessa kommentoida Rusin kirjassaan esittämiä väitteitä. Matti Ahde ilmoitti avustajansa välityksellä, ettei halua kommentoida asiaa.

"Suomi luovutti myös muita Pohjoismaita koskevaa materiaalia"

Suurlähettiläs Alpo Rusin mukaan asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että suomalaiset luovuttivat myös muita Pohjoismaita koskevaa materiaalia.

Rusi sanoo MTV:n uutisille, että vuodot itään pitäisi tutkia. Hän kertoo kirjansa pyrkivän omalla tavallaan jäsentämään keskustelua ja antamaan sille pohjaa.

Rusi kehottaa väitteidensä kohteina olevia henkilöitä kertomaan, mitä ovat tehneet.

- He ovat käyttäneet niitä metodeja ja nousseet avainasemiin. Se ei ehkä ole aivan reilua, kun toiset eivät käytä näitä keinoja ihan periaatteellisista syistä, koska laki kieltää sen.

"Puolueettomuuden korostajia jäljitettiin"

Rusin mukaan ulkoasiainhallinnossa jäljitettiin virkamiehiä, jotka korostivat puolueettomuutta.

- Se oli tiedustelulinjan tavoite. Paljastaa heidät ja järjestää heille kuumat paikat. Tällä tavalla Keijo Korhonen savustettiin, sanoo Rusi MTV:n uutisille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.