Mainos

Rusi luopui neljän ex-ministerin kuulemisesta

Suurlähettiläs Alpo Rusi vaatii valtiolta puolta miljoonaa euroa maineensa lokaamisesta perusteettomassa Stasi-tutkinnassa. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan vahingonkorvausjutun ajamista voidaan jatkaa.

Suurlähettiläs Alpo Rusin avustajan Olli Santasen mukaan neljää entistä ministeriä ei tarvitse kuulla oikeussalissa ensi syksynä. Rusi luopui vahingonkorvausjutussaan entisen pääministeri Paavo Lipposen, ex-oikeusministeri Johannes Koskisen sekä entistesisäministerien Ville Itälän ja Kari Rajamäen kuulemisesta. Oikeus varaa heille kuitenkin mahdollisuuden tulla saliin, jos ex-ministerit niin haluavat.

Rusi vaatii valtiolta puolta miljoonaa euroa maineensa lokaamisesta perusteettomassa Stasi-tutkinnassa. Valtio on kiistänyt, että Rusiin kohdistunut tutkinta olisi ollut perusteeton, vaikka syytteitä ei nostettukaan.

Rusin lista oheni

Maalis-huhtikuussa ex-ministerit olivat vielä Rusin listalla. Heitä oli tarkoitus kuulla salissa henkilökohtaisesti, mutta tänään varatuomari Santanen ilmoitti Rusin puolesta, ettei siihen ole tarvetta. Lähinnä kyse olisi ollut siitä, että heiltä olisi kysytty miten ja miksi tieto Rusiin kohdistuneista vakoiluepäilyistä liikkui, tai miksi jotkut ex-ministerit antoivat lausuntoja tiedotusvälineille. Santasen mukaan kuuleminen kävi tarpeettomaksi, koska esimerkiksi lehtilausunnot tai muut dokumentit ovat jo olemassa. Samaan tapaan Rusin puolesta luovuttiin valtionsyyttäjä Jarmo Rautakosken, eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion ja suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knapen kuulemisesta.

Käräjäoikeus varaa kuitenkin näille mahdollisuuden tulla kuulluksi, jos he itse haluavat tulla kertomaan asioista. Tämä perustuu vahingonkorvauslakiin, koska Rusin haastehakemuksessa juuri näiden henkilöiden väitetään aiheuttaneen toimillaan Rusille vahinkoa. Rusin mukaan he ovat olleet huolimattomia ja taitamattomia.

Tuomioja pysyi listalla

Sen sijaan suojelupoliisin Seppo Nevala ja Hannu Moilanen pysyivät Rusin listalla, kuten myös entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Supon johto on Rusin mukaan toiminut taitamattomasti ja Tuomiojan Rusi epäilee levittäneen tietoa supon tutkinnasta ulkoministeriössä. Nevalaa, Moilasta ja Tuomiojaa kuullaan salissa, mutta he eivät ole varsinaisia todistajia.

Rusin puolesta lisäksi nimettiin kaikkiaan 13 todistajaa, joiden joukossa ovat muun muassa entinen pääministeri Esko Aho ja kaksi entistä suojelupoliisin päällikköä Eero Kekomäki ja Seppo Tiitinen sekä EU-komissaari Olli Rehn. Todistajiksi nimettiin myös mm. entinen presidentin kansliapäällikkö Jaakko Kalela ja Ylen toimittaja Olli Ainola.

Elokuussa alkava oikeudenkäynti kestää ainakin kaksi viikkoa. Torstaisessa istunnossa selvisiä, että valtio ja Rusi olivat neuvotelleet sovinnosta, mutta tuloksetta.

Käräjäoikeus: Juttu voi jatkua

Laki

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään myös päätöksen, joka varmisti vahingonkorvausjutun jatkumisen. Valtio oli esittänyt väitteen, jonka mukaan tämä oli kyseenalaista.

Tänään oikeudenkäynti olisi voinut käytännössä päättyä pattitilanteeseen. Valtio oli esittänyt väitteen, jonka mukaan jutun oikea foorumi olisi valtakunnanoikeus. Tämä siksi, että Rusin puolesta on esitetty eduskunnan oikeusasiamiehen ja silloisen sisäministerin menetelleen virkavelvollisuutensa vastaisesti. Heidän mahdolliset rikoksensa ja niihin liittyvät vahingonkorvaukset pitäisi käsitellä valtakunnanoikeudessa. Rusi ei siellä juttua kuitenkaan vireille saisi, vaan valtakunnansyyttäjän pitäisi nostaa syyte.

Käräjäoikeus katsoi, että perustuslain ja ihmisoikeussopimuksen perusteella kansalaisella pitää olla mahdollisuus vaatia vahingonkorvausta viranomaisten toiminnasta. Kun kyse ei ole syytteestä, ei valtakunnanoikeutta tarvita, käräjäoikeus totesi ja päätti, että vahingonkorvausvaatimuksen käsittely voi jatkua.

Valtion puolesta juttua hoitava asianajaja Aarno Arvela piti hyvänä, että asia tuli selväksi.

Tämänpäiväisessä valmisteluistunnossa yritettiin saada selvyyttä siihen, mistä kaikista asioista Rusi ja valtio ovat samaa mieltä ja mistä on riitaa. Epäselviä asioita on lukuisia.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.