Rusi: Kuulustelut koettelivat terveyttä

Suurlähettiläs Alpo Rusi on todistanut vahingonkorvausoikeudenkäynnissään Helsingin käräjäoikeudessa. Rusi joutui kovaan prässiin vuonna 2002 Supon kuulusteluissa, joista tehtyjä videoita katseltiin oikeudessa. Rusi kertoi myös terveytensä järkkyneen.

Alpo Rusi saapumassa oikeudenkäyntiin

Suurlähettiläs Alpo Rusi saapui tänään Helsingin käräjäoikeuteen väsyneen oloisena, mutta rauhallisin mielin. Rusia itseään kuultiin iltapäivällä oikeussalissa. Hän aloitti kertomuksensa alusta.

Tapahtumat alkoivat huhtikuussa 2002, kun Ylen toimittaja Olli Ainola otti yhteyttä ja kertoi Rusille, että häntä epäillään vakoilusta. Rusi kertoi ihmetelleensä asiaa todella.

Äitienpäivänä toukokuussa 2002 Rusin tyttären puhelin soi. Soittaja oli ylietsivä suojelupoliisista, joka ilmoitti, että Rusin on tultava seuraavana aamuna kello 10 keskustelemaan useiden maiden hyväksi harjoittamasta vakoilusta.

Oikeussalissa katsottiin seuraavaksi kooste Supon kuulustelusta. Videopätkissä Supon etsivä tenttaa Alpo Rusia tiukkaan sävyyn siitä, onko hän jossain vaiheessa toiminut Itä-Saksan tai Neuvostoliiton hyväksi.

- Minulla ei ole harmainta aavistusta, mistä on kyse, Rusi sanoo.

Alpo Rusi tänään Helsingin käräjäoikeudessa

Rusi vakuuttaa syyttömyyttään useasti ja järkyttyy selvästi, kun keskustelu muuttuu kuulusteluksi ja häntä epäillään törkeästä vakoilusta.

- En ymmärrä yhtään, mistä puhutaan.

Toisessa koosteessa Supon etsivä jatkaa tiukkasävyistä tenttiä.

- Mä en ole koskaan luovuttanut asiakirjoja, Rusi vakuuttaa.

Supon etsivä väittää Rusille suoraan, että DDR:n arkistosta on löytynyt kymmeniä Rusin luovuttamia asiakirjoja.

- En ole luovuttanut mitään, Rusi sanoo ja pyytää dokumenttejä nähtäväksi.

Supon etsivä ei kuitenkaan niitä anna. Rusi ihmettelee, miten hän olisi voinut vuonna 1969 19-vuotiaana abiturienttinä luovuttaa asiakirjoja.

- Miten minä olisin niihin päässyt käsiksi, Rusi sanoo koosteen lopussa.

Rusin puolelta videolla oli tarkoitus osoittaa Supon kuulustelutaktiikkaa ja tapaa toimia.

Oikeussalissa Rusin kuuleminen jatkui. Hän kertoi laajasti uransa alkuvaiheesta ulkoministeriössä 1970-luvulla. Rusi kertoi vuonna 1975 tavanneensa itäsaksalaisen diplomaatin kahdesti veljensä luona.

- Muita en ole tavannut, hän kertoi.

Myöhemmin selvisi, että tämä mies oli Alpo Rusin veljen kontakti.

- Tässä vaiheessa on kyse itäsaksalaisista ja venäläisistä tuttavista, kuulustelija ilmoittaa.

Vuotoepäilyt Rusille

Alpo Rusi kertoi Esko Ahon ottaneen häneen kesäkuussa 2002 yhteyttä ja kertoi Ahon puhuneen vakoiluepäilyistä. Aho oli saanut tiedon viranomaisilta. Saman vuoden elokuussa Rusin vanha koulukaveri Urpo Helkovaara otti yhteyttä ja kertoi koko kaupungin puhuvan Stasi-vakoilusta.

Seuraavaksi juttu tulikin julki Ylen tv-uutisissa. Samana iltana Rusi oli mennyt Suomen Kuvalehden toimitukseen, jossa oli jo valmiiksi valmisteltu artikkeli Rusin omasta näkökulmasta.

- Lehti tuli ja samalla viikolla Supo kutsui minut kuulusteltavaksi, Rusi kertoi.

- He halusivat tietää, olinko kirjoittanut Suomen Kuvalehden artikkelin. Vastasin, että mitä luulette, kun siinä on minun nimeni alla.

Rusi kertoi myös, että suojelupoliisi ei kertonut hänelle juuri mitään, vaan hän sai tietoa tiedotusvälineistä. Rusin mukaan syksy 2002 ja talvi 2003 olivat piinallista aikaa. Terveyskin horjui ja koko perhe kärsi.

- Pelkäsin lynkkausta kadulla. Joku mielenvikainen olisi voinut lyödä puukon selkään.

Selvitystyö alkoi

Rusi oli pettynyt syyttämättäjättämispäätöksen sisältöön ja oikeusasiamiehen selvitykseen.

- Lähdin itse ottamaan yhteyksiä entisiin Stasi-upseereihin ja arkistoihin. Minusta ei ole mitään arkistoissa. Minä en ole ollut Stasin kontakti.

- DDR:n Helsingin edustusto piti yhteyttä noin sataan suomalaiseen eri puolueissa ja lehdistössä, Rusi sanoi.

Hän on käyttänyt noin 300 päivää asian selvittämiseen.

- Arkistot pullotavat suomalaisten poliitikkojen kertomia asioita, hän kertoo.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Lue myös:

    Uusimmat