Mainos

Rusi-jutun tutkinta-aineisto halutaan julkistaa

Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski puoltaa Rusin veljesten vakoilujutun julkista käsittelyä, mikäli laki ei vaadi aineiston salaamista. Myös Alpo Rusia julkisuudessa puolustanut Olli Rehn vaatii esitutkinta-aineiston julkistamista.

Alpo Rusi

Professori Alpo Rusia ja hänen veljeään Jukka Rusia koskevan vakoiluepäilyn esitutkinta-aineisto saattaa tulla julkiseksi.

Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski olisi valmis käsittelemään koko jutun avoimesti, ellei julkisuuslaki edellytä osan tai koko aineiston salaamista esimerkiksi Suomen ulkosuhteiden suojelemiseksi. Rautakoski ilmoitti tänään pyytävänsä ulkoministeriöltä lausuntoa siitä, onko vanhojen asiakirjojen salassapidolle enää perusteita.

Esitutkinta-aineiston julkisuudesta päättää Rautakoski itse, jos hän ei nosta jutussa syytteitä. Jos oikeuteen päädytään, julkisuudesta päättää tuomioistuin eli tässä tapauksessa Helsingin hovioikeus.

Suojelupoliisi on luovuttanut ns. Stasi-juttua koskevan yli 1500-sivuisen esitutkintapöytäkirjan valtionsyyttäjälle. Entisen Itä-Saksan eli DDR:n arkistoista paljastuneen koodihenkilön "XV/11/69" epäillään luovuttaneen DDR:n ulkomaantiedustelulle runsaasti salassa pidettäviä asiakirjoja vuosina 1969-77.

Olli Rehn vaatii esitutkinta-aineistoa julki

Myös Alpo Rusia julkisuudessa puolustanut Olli Rehn vaatii Supon kokoaman esitutkinta-aineiston julkistamista. Kauppa- ja teollisuusministeriön virkamieheksi siirtynyt Rehn toimitti tänään tiedotusvälineille lausunnon, jossa hän perää koko esitutkinta-aineiston julkistamista ja ilmoittaa olevansa valmis julkiseen väittelyyn asiasta joko Petri Knapen tai jonkun muun Supon pääjohtaja Seppo Nevalan valitseman henkilön kanssa.

-Koska tästä on tehty julkinen kenttäoikeus, pitää puolustuksellakin olla puheenvuoro, kirjoittaa Rehn.

Rehnin mukaan Alpo Rusia ei voida esitutkinnan perusteella kytkeä mihinkään asiakirjojen luovutukseen eikä vakoiluun mihinkään muodossa.

-Näin ollen ei ole vähäisintäkään perustetta julkisesti jälleen syyllistää Alpo Rusia, kuten Helsingin Sanomien artikkelissa tehdään, kirjoittaa Rehn.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään uutisen, jossa kerrottiin Supon epäilevän Rusin veljeksiä törkeästä vakoilusta Stasille.

Rehnin mukaan Helsingin Sanomien julkaisema uutinen ei sisällä Alpo Rusin osalta mitään uutta. Hänen mielestään ainoa uusi piirre Helsingin Sanomien jutussa oli se, että Supo myönsi ettei se ole käynnistänyt edes esitutkintaa muista maanpetoksesta epäillyistä henkilöistä, joiden nimet löytyvät ns. Stasi-listoilta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.