Mainos

Rushdie haluaa nyt normaalia elämää

Kirjailija Salman Rushdie riemuitsi tänään Iranin päätöksestä sanoutua irti hänelle lähes kymmenen vuotta sitten määrätystä tappotuomiosta.

-Tämä on hieno päivä, Rushdie kuvasi Lontoossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Hänen mukaansa Iranin asenteen muutos merkitsee hirvittävän aikakauden päättymistä hänen elämässään. Kirjailija kertoi olevansa kiitollinen Iranin hallitukselle siitä, että sillä oli "poliittista rohkeutta tehdä tämä päätös".

Rushdie kertoi haluavansa kaikkein eniten palata normaaliin elämään, mm. kyetä menemään kävelylle kun siltä tuntuu. Rushdie on elänyt brittiläisen poliisin suojeluksessa siitä lähtien, kun ajatollah Khomeini helmikuussa 1989 määräsi hänelle tappotuomion Saatanalliset säkeet -kirjan vuoksi.

Rushdie kertoi saaneensa tietää brittiläisiltä viranomaisilta, että Britanniasta on vuosien kuluessa karkotettu yli 20 iranilaista, jotka ovat yrittäneet panna toimeen tappotuomiota. Kukaan ei hänen mukaansa ole kuitenkaan päässyt kovin lähelle yrityksissään.

Islamilaisryhmät: tuomio pysyy

Iranin ulkoministeri Kamal Kharrazi ilmoitti eilen, ettei Iranilla ole mitään aikeita uhata Rushdien henkeä tai kannustaa ketään tekemään niin. Britannia kertoi palauttavansa täydet diplomaattisuhteet Iraniin ilmoituksen jälkeen. Islamilaiset ryhmät sekä Lontoossa että Pakistanissa varoittivat kuitenkin, että Rushdien henki on edelleen vaarassa. Ryhmien mukaan Iranin hallituksella ei ole valtaa kumota uskonnollista tuomiota eli fatwaa.

Pakistanilaisen ääri-islamilaisen ryhmän johtajan mukaan Iran pyrkii asenteenmuutoksellaan saamaan Britannian ja Yhdysvaltain tuen kiistassaan Afganistanin Taleban-liikkeen kanssa. Ääri-islamilaisten mukaan hallituksen ilmoitus ei kuitenkaan pelasta Rushdieta kuolemalta.
-Me kivitämme hänet kuoliaaksi, koska häntä syytetään jumalanpilkasta. Meidän mielestämme hänellä ei ole oikeutta elää, sanoi yhden ääriryhmän johtaja.

Myös Britannian ulkoministeri Robin Cook totesi torstaina, että Rushdie ei ole vieläkään turvassa fanaatikkojen tappoyrityksiltä. Iranin hallituksen päätöksen katsotaan kuitenkin vähentävän huomattavasti uskonnollisen tuomion vaikutusta. British Airways -lentoyhtiö kertoi tänään, että se kieltäytyy edelleen ottamasta Rushdieta koneisiinsa.
-Matkustajien turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, yhtiön edustaja sanoi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.