Ruplilla saa nyt vähemmän euroja, joten vienti Venäjälle kituu

Valuuttakurssit heikentävät suomalaisyritysten vientimahdollisuuksia Venäjälle. Euron vahvistuminen vajaassa vuodessa 40 ruplan tasolta lähes 48 ruplaan näkyy selvästi itäkaupassa.

Menneellä viikolla rupla tosin vahvistui, mutta kyse voi olla tilapäisestä pompusta.

Ruplan heikentyminen näkyi tänään vuosituloksensa julkaisseen Nokian Renkaiden luvuissa.

– Venäjän ruplan epäsuotuisa kurssikehitys ja vaativa hinnoitteluympäristö heikensivät kokonaisuutta, Nokian Renkaat kertoi tulostiedotteessaan.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että ruplan heikkeneminen johtuu osaltaan Yhdysvaltain rahapoliittisten poikkeustoimien vähentämisestä, jonka vuoksi sijoituksia on vedetty pois kehittyvistä talouksista.

– Taustalla on myös, ettei Venäjän taloudella mene tällä hetkellä hyvin. Öljyn hinta on tullut alas, ja Venäjän talous on riippuvainen öljystä, Kuoppamäki sanoo.

Kun ruplilla saa aiempaa vähemmän euroja, suomalaisyritysten vienti Venäjälle kannattaa heikommin. Nokian Renkaiden ohella esimerkiksi monet elintarvikeyhtiöt vievät runsaasti tuotteitaan Venäjälle. Pietarin ja Moskovan Prismojen, K-kauppojen ja Stockmannien valikoimissa on paljon suomalaista tavaraa.

Tullin mukaan vienti Venäjälle laski tammi-marraskuussa kuusi prosenttia vuoden takaisesta.

Turisteilla vähemmän rahaa 

Kuoppamäen mukaan Venäjällä toimivat yritykset, jotka kotiuttavat voittoja, kärsivät huonommasta valuuttakurssista. 

– Jos voitot pidetään siellä, tappiot eivät vielä realisoidu, hän huomauttaa.

Ruplan heikkous näkyy siten, että venäläisten kuluttajien ostovoima on heikennyt. Muun muassa uusien autojen myynti putosi Nokian Renkaiden mukaan viime vuonna viisi prosenttia.

Venäläisillä turisteilla on aiempaa vähemmän rahaa käytössään, kun he tulevat Suomeen. Kuoppamäen mukaan valuuttakurssin heikkeneminen ei kuitenkaan ole niin suurta, että matkailu romahtaisi.

Heikko rupla auttaisi periaatteessa Venäjän vientiä, mutta Venäjällä ei ole paljoa muuta myytävää kuin öljy ja kaasu. Vientikelpoisia kulutustavaroita ei ole.

Venäjä vie aseita, ydinvoimatekniikkaa ja tulevaisuudessa ehkä lentokoneita, mutta niiden vienti on pitkäjänteisempää toimintaa, johon valuuttakurssien lyhytaikaiset heilahtelut eivät vaikuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat