Mainos

Ruplamarkkinoilla odottava tunnelma

Kaupankäynti ruplalla ei käynnistynyt kunnolla rahamarkkinoilla vielä tänään. Venäjän eilinen päätös päästää rupla kellumaan suhteessa dollariin laajennetussa vaihteluvälissä piti ruplamarkkinat edelleen sekavassa tilassa. Ruplan uusi vaihteluväli suhteessa Yhdysvaltain dollariin on 6,0:n ja 9,5:n ruplan välillä. Ruplalle ei kuitenkaan ole saatu kunnon arvoa kaupankäynnin vähäisyyden takia. Markkinoilla tilannetta kuvattiin odottavaksi ja ruplakaupan varsinaisen käynnistymisen uskottiin kestävän vielä jonkin aikaa, mahdollisesti päiviä.

-Markkinat ovat vähitellen avautumassa, luonnehti apulaisjohtaja Anu Koskelainen Meritasta markkinatilannetta tänään illansuussa. Rahamarkkinoilla odotettiin erityisesti huomenna kerrottavia tietoja siitä, minkälaisiksi velkainstrumenteiksi ennen ensi vuoden loppua erääntyvät Venäjän valtion velkasitoumukset muutetaan. Myös Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman perjantaina pidettävän kriisikokouksen päätöksiä odotetaan kiinnostuneina.

Moskovan valuuttapörssissä dollarikurssi kiinnitettiin aamulla 6,89 ruplaan, kun arvo eilen oli 6,43. Venäläispankkien välisillä Interbank-markkinoilla kurssiarviot liikkuivat tänäänkin 7-8 ruplan välillä. Iltapäivällä tehdyissä muutamissa kaupoissa kurssi oli noin 7,2 ruplaa.

Venäläispankit eivät vielä aamulla käyneet ruplalla kauppaa lainkaan. Näin ollen runsaan 10 prosentin devalvoitumisesta kertova ruplakurssi on vain viitteellinen. Kun kunnon kaupankäynti alkaa, ruplan kurssi saattaa heikentyä aluksi rajustikin ja kohota myöhemmin tasapainotasolle.

Pankit vaikeuksissa

Venäläispankit olivat suurissa vaikeuksissa jo ennen päätöstä päästää rupla kellumaan laajennetussa valuuttaputkessa. Ruplan heikkeneminen pahentaa pankkien tilannetta entisestään.
-Viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet pankeille kova isku. Lähiaikoina pankkeja varmasti fuusioituu tai saattaa joutua keskuspankin hoitoon, arvioi ekonomisti Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitokselta.

Venäläispankit ovat olleet hyvin riippuvaisia ulkomaisesta pääomasta ja nykytilanne merkitsee, että rahavirrat tyrehtyvät taas joksikin aikaa. Lisäksi ruplan heikentyessä pankkien valuuttamääräinen velkataakka kasvaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.