Mainos

Rupla syöksykierteessä, Jeltsiniä vaaditaan eroamaan

Venäjän taloudellinen ja poliittinen kriisi syveni entisestään tänään. Venäjän keskuspankki keskeytti dollarikaupan, ja useat poliitikot vaativat presidentti Boris Jeltsiniä eroamaan tehtävästään.

Presidentti Jeltsiniä ei näkynyt virkapaikallaan tänään Kremlissä, vaan hän pysyi kesäasunnollaan Moskovan ulkopuolella. Viktor Tshernomyrdin puolestaan lähti tänään Ukrainaan, missä hänen oli venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan määrä tavata Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus. Aiemmin keskiviikkona Tshernomyrdin, jonka Jeltsin sunnuntaina nimitti jälleen pääministeriksi, sanoi olevansa erittäin tyytymätön keskuspankin toimintaan. Venäjän rupla romahti tänään sekä dollariin että Saksan markkaan nähden.

Venäjän duuman vaikutusvaltainen puhemies Gennadi Selezjnov vaati tänään presidentti Jeltsiniä eroamaan virastaan. Selezjnov on yleensä ollut sovun rakentajana Jeltsinin ja kansanedustajien riidoissa. Tänään Selezjnov sanoi, että Jeltsin on "erottava vapaaehtoisesti", koska hän on "kuluttanut loppuun kansalaisten luottamuksen". Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov huomautti puolestaan, että Venäjä pystyy välttämään taloudellisen romahtamisen vain jos Jeltsin eroaa.

Jeltsin on joutunut arvosteluryöpyn kurimukseen sen jälkeen kun hän sunnuntaina yllättäen erotti pääministeri Sergei Kirijenkon ja nimitti hänen tilalleen Tshernomyrdinin. Jeltsin oli erottanut Tshernomyrdinin viisi kuukautta sitten pääministerin tehtävästä. Tshernomyrdin pyrkii muodostamaan kokoomushallituksen Venäjän talouden kriisiä ratkaisemaan. Hän käy neuvotteluja suurimpien poliittisten puolueiden johtajien kanssa.

Hallitusneuvotteluista ei ole annettu yksityiskohtaisia tietoja. Kommunistit ovat vaatineet talouspolitiikan suunnan muuttamista ehtona hallitukselleen osallistumiselle sekä myös Jeltsinin eroa ja luopumista IMF:n kanssa sovitusta talousuudistuspaketista. Venäjän tuorein taloudellinen ja poliittinen kriisi alkoi 17. elokuuta, kun rupla käytännössä devalvoitiin. Hallitus ilmoitti silloin keskeyttävänsä ulkomaisten velkojen lyhennyksen.

Venäjän talousuudistajien kärkinimiin kuuluva Boris Nemtsov sanoi tänään, että presidentti Jeltsinin ero olisi tuhoisaa koko maalle. Nemtsov pyysi eroa hallituksesta sunnuntaina, kun Jeltsin oli ilmoittanut vaihtavansa Kirijenkon Tshernomyrdiniin. Jeltsinin terveys on pitkään ollut horjuva, ja hänen on kerrottu vaikuttaneen haparoivalta ja epävarmalta useissa viimeaikaisissa esiintymisissään. Nemtsovilta kysyttiin tänään, ymmärtääkö Jeltsin, mitä nykyisessä kriisissä oikein tapahtuu. -Yleisesti ottaen hän ymmärtää mitä tapahtuu. Mutta yksityiskohtaisesti? En ole varma, Nemtsov vastasi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.