Mainos

Rupikonnat ennustavat maanjäristyksen

Rupikonnat pystyvät ennustamaan maanjäristyksen tulon päiviä ennen järistystä, kertoo brittiläisessä Journal of Zoology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen mukaan 96 prosenttia rupikonnien urospopulaatiosta pakeni Italian L'Aquilasta viisi päivää ennen alueella 2009 tapahtunutta tuhoisaa maanjäristystä. Konnat pakenivat, vaikka tapahtuma ajoittui rupikonnien kutuaikaan. Rupikonnien kutupaikka sijaitsi 74 kilometrin päässä maanjäristyksen keskuksesta.

Rupikonnien kutupaikat ovat normaalisti uroskonnien kansoittamia ja ne pysyvät tiiviisti paikalla tapahtumien loppuhuipennukseen saakka. Tutkijoiden mukaan L'Aquilan kutupaikalta ei kuitenkaan löytynyt lainkaan tuoretta kutua varsinaisen maanjäristyksen ja jälkijäristysten välisenä aikana.

- Tutkimuksemme on ensimmäinen, joka dokumentoi eläimen käyttäytymistä ennen maanjäristystä, sen aikana ja sen jälkeen. Päätelmiemme mukaan rupikonnat pystyvät havaitsemaan ennen maanjäristystä ilmeneviä seismisiä merkkejä, kuten kaasujen vapautumista ja jännitteitä, ja käyttämään niitä varhaisena varoitusjärjestelmänä maanjäristyksestä, kuvaa tohtori Rachel Grant tutkimuksen saavutuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.