Mainos

Ruotsista löydetty lintuinfluenssaa

Kuolleet linnut löydettiin Ruotsin kaakkoisrannikolta.

Ruotsi vakavoitui tänään viranomaisten kerrottua lintuinfluenssaviruksen löytymisestä. Virusta todettiin kahdessa kuolleessa vesilinnussa Oskarshamnissa Itämeren rannikolla.

Virustyyppi varmistuu lopullisesti jatkotutkimuksissa Britanniassa 7-10 päivässä. Virus kuuluu kuitenkin H5-ryhmään. Vaarallista H5N1-virusta on tavattu aiemmin kahdeksasta EU-maasta.

-Viruksen "aggressiivisen muodon" löytyminen Ruotsista on vakava mutta ei yllättävä tilanne, arvioi maatalousministeri Ann-Christin Nykvist hallituksen tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Kaksi viruksen saanutta tukkasotkaa ja kaksi muuta vesilintua löydettiin kuolleena Oskarshamnin ydinvoimalan läheltä Ruotsin kaakkoisrannikolla. Raadot avattiin maanantain ja tiistain välisenä yönä.

-Toivomme, että pystyisimme rajamaan tartunnan alueeseen, jolta kuolleet linnut löytyivät. Mutta se voi olla tietysti vaikeaa, koska tautia on tavattu vapaasti luonnossa käyskentelevistä linnuista, sanoi professori Marianne Elvander maatalousvirastosta.

-Olemme luoneet kymmenen kilometrin suoja-alueen löytöpaikan ympärille, ja yritämme valvoa sitä. Keräämme talteen kaikki alueelta kuolleena löytyvät eläimet. Jo aikaisemmin olemme antaneet määräyksen, että kaikki siipikarja on pidettävä sisällä ja nyt pyrimme valvomaan, että määräyksiä todella noudatetaan, Elvander jatkoi.

Löytöpaikka eristettiin

Oskarshamnin poliisi eristi iltapäivällä löytöpaikan, ydinvoimalan lauhdevesialtaan, kolmen kilometrin säteellä. Alue tutkitaan tarkoin. Illansuussa Oskarshamnin kunta järjesti tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi varotoimistaan.

Myös merivartiosto on määrätty tarkkailemaan rannikkoa kuolleiden lintujen varalta.

-On ilmeistä, että tukkasotkat, joista lintuinfluenssaa on löytynyt, ovat tulleet Ruotsiin idästä ja jääneet talvehtimaan Oskarshamnin ydinvoimalan lauhdevesialtaille. Tälle on saatu vahvistus geenitutkimuksissa. Tukkasotkissa on tavattu samaa viruskantaa kuin Kiinassa ja Venäjällä tartunnan saaneissa linnuissa, Elvander kertoi.

Elvander huomauttaa, että tällä hetkellä lintuinfluenssa ei aiheuta vaaraa ihmisille. Myös kansanterveysministeri Morgan Johansson rauhoittelee kansalaisia

-Sosiaalihallitus ja lääkeainevirasto eivät kehota ottamaan rokotusta H5N1-virusta vastaan. Jos virus muuttuu niin, että se tarttuu ihmisestä toiseen, meidän tulee kehittää uusi rokote, selitti Johansson uutistoimisto TT:lle.

Asiantuntijat muistuttavat, ettei lintuinfluenssa leviä myöskään ruuan välityksellä. Muun muassa Lars Plym Forsell Ruotsin elintarvikevirastosta korostaa, että ihmiset voivat syödä ja juoda kuten ennenkin.

Ranskan linnunlihan vienti kärsinyt lintuinfluenssasta

Ranskalaisen linnunlihan vienti kärsii lintuinfluenssaepidemiasta.

Maan hallituksen mukaan jo 43 maata on kieltänyt tai alkanut rajoittaa tuontia ranskalaisen linnunlihan ja linnunlihatuotteiden osalta.

Toimenpiteisiin on ryhdytty sen jälkeen, kun Itä-Ranskassa sijaitsevalta kalkkunatilalta löydettiin viime viikolla vaarallista H5N1-virusta.

Ruotsissa epäily myös hullun lehmän taudista

Ruotsista epäillään löytyneen hullun lehmän tautia eli BSE:tä. Tartuntaa tutkitaan karjatilalla Västeråsissa sata kilometriä Tukholmasta länteen.

Ruotsin radion mukaan mahdollisen tartunnan saaneesta eläimestä otettu näyte on lähetetty tutkittavaksi Britanniaan. Kyseinen karjatila ei saa toimittaa myyntiin lihaa tai karjaa, ennen kuin vastaus laboratoriosta saadaan. Ruotsissa ei ole aiemmin todettu BSE:tä.

BSE on varsinaisesti nautaeläimillä esiintyvä aivosairaus. Se voi tarttua sairastuneen eläimen lihan ja sisäelinten mukana ihmiseen ja aiheuttaa Creutzfeldt-Jacobin taudin muunnoksen.

(MTV3-STT-TT)

(Kymmenen uutiset 28.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.