Mainos

Ruotsissa ydinvoimapäätös

Metsäraaka-aineet, tuuli- ja vesivoima sekä energiansäästöt korvaavat Barsebäckin ydinvoimalan kahden suljettavan reaktorin tuottaman energian. Toinen suljetaan viimeistään 1. heinäkuuta 1998 ja toinen viimeistään 1. heinäkuuta 2001.

Sosiaalidemokraattinen talousministeri Anders Sundström selosti kolmen puolueen sopimusta ydinvoiman purkamisesta lehdistötilaisuudessa Tukholmassa illalla. Lehdistötilaisuus alkoi myöhässä, koska keskustelu sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmässä venyi odotettua pitempään. Tilaisuuteen osallistuivat myös keskustapuolueen Lennart Dalus ja vasemmistopuolueen Lennart Beijer.

Talousministeri Sundström totesi, että Ruotsissa on runsaasti ns. biopolttoainetta, jolla ensimmäisen suljettavan reaktorin tuottama sähkö korvataan. Biopolttoainetta ovat kaarna, juuret, oksat ja palaset, joita ei tällä hetkellä käytetä metsätalouden sivutuotteina.

Öljykäyttöisillä sähkövoimaloilla on lisäksi hyödyntämätöntä kapasiteettia, joka voidaan heti ottaa käyttöön, hän sanoi. Sundström mainitsi myös mahdollisuuden korvata Etelä-Ruotsin ydinvoima maakaasulla mainitsematta kuitenkaan, mistä tämä kaasu tulisi.

Ajatuksena on myös, että kansalaisia kehotetaan säästämään energiaa ja luopumaan kotien sähköpattereista ja sähkölämmityksestä kaukolämmön hyväksi.

Sundström vähätteli Barsebäckin sulkemisen aiheuttamia kustannuksia. Kyse on yhdeksästä miljardista kruunusta seitsemän vuoden aikana, noin 1,5 miljardia vuodessa. Ruotsilla on nyt kaksitoista ydinreaktoria. Barsebäck on yksityinen ydinvoimala, jossa on paljon ulkomaista omistusta.

Lain voimalla ydinvoimaa kumoon

Yhdeksänsivuisessa asiakirjassa selostetaan, kuinka energiajärjestelmän muutos aloitetaan. Ydinreaktoreiden sulkemisesta säädetään laki, jonka mukaan hallitus voi kumota oikeuden käyttää ydinreaktoreita. Lakiesitys tehdään tänä vuonna niin hyvissä ajoin, että laki voi tulla voimaan 1. tammikuuta 1998.

Laissa edellytetään, että sulkeminen aloitetaan ympäristön kannalta kyseenalaisimmista reaktoreista, ts. Barsebäckistä. Heti hyväksymisen jälkeen hallitus voi nopeasti päättää Barsebäck 1:n ja Barsebäck 2:n sulkemisesta.

Toisen reaktorin sulkemisen ehtona on kuitenkin, että sulkemisesta johtuva sähköntuotannon väheneminen voidaan korvata uudella sähköntuotannolla ja sähkönkulutuksen supistamisella.

Talousministeri Sundström korosti, että ydinvoimaloiden sulkemista nyt kannattavat puolueet edustavat 80:aa prosenttia vuoden 1980 ydinvoimakansanäänestyksen tuloksesta.
-On tärkeää, että me siirrymme nyt sanoista tekoihin, että energiaverotus muotoillaan siten, että tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu Ruotsissa.

Sundström kieltäytyi vastaamasta suoraan kysymykseen, merkitseekö sopimus sähköveron korotusta, mutta sanoi, ettei ydinreaktoreiden sulkemisohjelma ei valtavasti paisuta valtion budjettia.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.