Mainos

Ruotsissa voi maksaa kämmenellä: Asiantuntija ei usko suomalaisten hyväksyvän

Teknologia-asiantuntija ei usko kämmenellä maksamisen yleistyvän Suomessa tai muuallakaan maailmassa lähiaikoina. VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailiston mukaan kämmenmaksamisen toteuttamisessa on monta mutkaa.

Eteläruotsalaisessa Lundin kaupungissa osaan kaupoista ja ravintoloista on asennettu lukupäätteet, joissa voi maksaa näyttämällä laitteelle kämmentä. Järjestelmässä tunnistuslaite "lukee" kämmenen verisuoniston. Järjestelmä on erittäin turvallinen, sillä kämmenen verisuonisto on jokaisella täysin omanlaisensa. Järjestelmä vaatii kirjautumisen ja ostokset veloitetaan tililtä kahdesti kuussa.

"Jos maksajalla on samassa pankissa useampi tili, ei järjestelmä voi tietää, miltä tililtä maksu veloitetaan."

Tutkimusprofessori Heikki Ailisto sanoo, että ainakaan Suomessa edellä mainittu maksujärjestelmä ei ole ajankohtainen. Ailiston mukaan kämmenellä maksamisessa nousee esiin useita kysymyksiä.

– Kysymys ei ole teknologiasta. Esimerkiksi kosketuksettomien maksukorttien teknologia on ollut olemassa jo ainakin viisi vuotta ja nyt ne ovat viimein yleistymässä. Samaa voi sanoa kämmenellä maksamisesta. Ongelmiksi voivat muodostua ihmisten asenteet. Ei ehkä haluta kuulua tällaiseen biometriseen rekisteriin. Tietosuojaviranomainen puolestaan saattaa kieltää tällaisen rekisterin ylläpidon.

Vastaan voi tulla myös käytännön asioita, pohtii Ailisto.

– Kysymykseen tulevat tarkoituksenmukaisuus, luotettavuus ja nopeus. Kaupan ja rahoituslaitoksen puolelta taas vastaan voivat tulla järjestelmäkysymykset ja niiden hinta, eli ei haluta lisäkustannuksia uudesta järjestelmästä. Ja jos maksajalla on samassa pankissa useampi tili, ei järjestelmä voi tietää, miltä tililtä maksu veloitetaan.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.