Mainos

Ruotsissa toiveikkuutta: Narkolepsian oireisiin löytymässä uusi lääke?

Ruotsissa on kehitetty lääkettä, joka voisi lieventää narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten oireita. Maailmankuulu, Nobel-palkittu ruotsalainen hermotutkija Arvid Carlsson uskoo, että lääkkeellä voitaisiin helpottaa taudin saaneiden arkielämää.

– Emme tiedä, ennen kuin kokeilemme. Meidän täytyisi kokeilla tätä ainetta. Todennäköisesti siitä olisi hyötyä, Carlsson sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Ruotsissa sikainfluenssarokotteesta narkolepsiaan sairastuneita lapsia ja nuoria on 250, Suomessa heitä on yli 120. Sairastuneet ovat menettäneet runsaasti valvomiseen, uneen ja lihasten hallintaan vaikuttavia aivosoluja. Carlsson uskoo, että hänen löytämänsä aine voisi korvata näitä soluja.

Testaajia kaivataan

Ruotsin Narkolepsiayhdistyksen sihteeri Per-Åke Olsson toivoo uudesta lääkkeestä apua sairastuneille.

– Tämä voisi olla helpompi tapa vähentää sairauden oireita. Lääkettä saattaa joutua käyttämään lopun elämäänsä, Olsson sanoo.

Ruotsissa on kokeiltu narkolepsian oireita lieventäviä lääkkeitä, mutta niissä on ollut sivuvaikutuksia. Carlssonin kehittämän lääkkeen kokeiluun kaivataan nyt vapaaehtoisia.

– Monet suhtautuvat epäillen testaamattomien lääkkeiden käyttöön, mutta on myös perheitä, joiden tilanne on erittäin vaikea. Heille tämä voisi olla ratkaisu, Olsson arvioi.

– Kaikki viittaa siihen, että tähän lääkkeeseen sisältyy varsin pieniä riskejä, lääkkeen kehittäjä Carlsson sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.