Ruotsissa sovelletaan uutta terrorilakia

Syyttäjä uskoo saavansa tuomituille pidemmät rangaistukset uuden todistusaineiston avulla.

Ruotsissa terrorismirikoksia koskevaa lakia sovelletaan nyt ensi kertaa hovioikeudessa, kertoo Ruotsin radion Ekot-uutistoimitus.

Kyseessä on juttu, jossa käräjäoikeus tuomitsi kaksi irakilaista miestä toukokuussa kuuden vuoden vankeusrangaistuksiin Irakissa tehtävien terroritekojen valmistelusta. Syyttäjä uskoo saavansa 25- ja 29-vuotiaille tuomituille pidemmät rangaistukset uuden todistusaineiston avulla.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan miehet ovat kuuluneet irakilaiseen Ansar al-Sunna -ääriryhmään, jolle he ovat keränneet ja toimittaneet 148000:n Yhdysvaltain dollarin eli runsaan 121000 euron summan terroritekojen rahoittamiseen.

Syyttäjän tärkein todiste hovioikeudessa ovat puhelinkuuntelunauhat. Ruotsin suojelupoliisi Säpo kuunteli miesten puheluita lähes kahden vuoden ajan.

Ruotsissa on pohdittu, miten käräjäoikeuden tuomion jälkeen tapahtuneet Lontoon terroriteot vaikuttavat hovioikeuden tuomioon.

-Kaikkihan me olemme ihmisiä, myös tuomioistuimissa, ja tällaiset tapahtumat voivat vaikuttaa. Meillä ei ole vakiintuneita oikeuskäytäntöjä tai keinoja rangaistuksen riittävyyden osoittamiseksi, totesi puolustusasianajaja Ola Salomonsson Ruotsin radiolle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat