Mainos

Ruotsissa sopu lisäbudjetista

Ruotsin tuore lisäbudjetti keskittyy erityisesti työllisyyden hoitoon. Kaikkiaan tämän vuoden budjetti jäänee ylijäämäiseksi.

Ruotsin hallitus ja sen tukipuolueet ovat päässeet sopuun kevään lisäbudjettiesityksestä. Myöhään illalla sovitun lisäbudjetin painopisteiksi muodostuivat panostukset työllisyyteen ja kuntien rahoitukseen.

Valtiovarainministeri Bosse Ringholmin mukaan lisäbudjetilla annetaan miljardeja kruunuja työllisyyden hoitoon tänä ja ensi vuonna. Lisäksi panostetaan työmarkkinapoliittisiin ohjelmiin, hoitoalan koulutukseen ja investointien verotukeen.

Kunnille budjetti antaa ylimääräiset 1,5 miljardia kruunua lisää vuonna 2005 ja kolme miljardia vuonna 2006 joulukuussa sovitun 4 miljardin korotuksen lisäksi. Tähän summaan sisältyy 1,5 miljardin kruunun työllistymistuki, jolla pyritään parantamaan työllistämistä kunnissa. Lisäksi yleistä työllistämistukea vahvistetaan 200 miljoonalla kruunulla vuosina 2004 ja 2005, minkä toivotaan luovan 3000 uutta työpaikkaa.

Lisäbudjettiin mahdutettiin myös esimerkiksi perheitä ja lapsia koskevia lisäyksiä lähinnä vasemmisto- ja ympäristöpuolueen vaatimuksista. Lisäksi kehitysavun määrä sovittiin vuonna 2006 korotettavaksi yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta nykyisestä 0,86 prosentista. Vuonna 2005 apu on 0,89 prosenttia.

Pääkohdiltaan budjetti oli valmis jo eilen, mutta yksityiskohdat vaativat vielä hiomista tähän iltaan asti. Osapuolet neuvottelivat tänään keskenään puhelimitse, ja lopulta myös ympäristöpuolue hyväksyi esityksen.

Ympäristöpuolueen edustajan mukaan viimeisenä hiottiin kehitysapua, puolustusrahoja ja köyhille lapsiperheille myönnettäviä tukia koskevia kohtia.

Kaikkiaan Ruotsin vuoden 2004 budjetti näyttää jäävän ylijäämäiseksi.

(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.