Mainos

Ruotsissa solmittiin työehtosopimuksia

Elintarvikeala ja paperityöntekijät solmivat omat sopimuksensa eilen. Seuraavina ovat vuorossa rakennusalan ja julkisen sektorin palkkaneuvottelut.

Ruotsin työmarkkinoilla on jatkettu kolmivuotisten työehtosopimusten tekoa. Palkat nousevat sopimuskautena 10,2 prosenttia. Elintarvikealan sopimusneuvottelijat kirjoittivat nimensä sopimuksiin eilen iltana, ja paperiteollisuudessa sopimus syntyi viime yönä.

Elintarvikealan sopimus nostaa matalimpia palkkoja 1400 kruunua (150 euroa) kuussa ja tämä tasoittaa myös naisten ja miesten välisiä palkkaeroja. Lisäksi on sovittu työympäristön parannuksista alalla, jolla sattuu paljon työtapaturmia.

Ruotsin paperityöväenliitto oli torjunut jo kaksi välitystarjousta, mutta hyväksyi kolmannen. Sopimus korottaa kaikkien paperityöläisten palkkoja ensimmäisenä vuonna 61 eurolla kuukaudessa ja toisena ja kolmantena vuonna 56 euroa. Lisäksi paperityöläisten eläke-ehtoja parannetaan. Sopimukseen on kirjattu myös parannuksia, joilla yritetään edistää vuorotyötä tekevien jaksamista eläkeikään asti.

Kaikissa Ruotsissa tänä talvena ja keväänä tehdyissä työehtosopimuksissa on sovittu 10,2 prosentin palkankorotuksista kolmen vuoden aikana. Sopimukset ovat voimassa vuodet 2007-2009. Seuraava sopimus syntynee rakennusalalle ja myöhemmin keväällä alkavat julkisen sektorin palkkaneuvottelut.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.