Ruotsissa potilaat testaavat keinotekoista verta

Keinoverestä odotetaan olevan tulevaisuudessa apua esimerkiksi onnettomuudessa verta menettäneiden pelastamiseksi.

Veripussi

Ruotsissa testataan, kuinka keinotekoinen veri vaikuttaa potilaisiin. Keinotekoista verta on tähän mennessä saanut 10 potilasta. Toisille potilaista on vertailumahdollisuuden vuoksi annettu muuta kuin synteettistä verta. Keinotekoista verta annetaan ortopedisten leikkausten yhteydessä.

Keinotekoista verta on yritetty kehittää satoja vuosia. Yritykset ovat kuitenkin kaatuneet sivuvaikutuksiin, kuten hengenvaarallisiin lukemiin nousseeseen verenpaineeseen.

- Kaikki potilaat voivat hyvin eikä sivuvaikutuksia ole ei ainakaan sellaisia, jotka liittyvät verensiirtoon tällä aineella, vakuuttaa professori Bengt Fagrell Karoliinisesta sairaalasta.

Vanhoiksi menneet veripussit hyödynnetään

Vaikka keinotekoista verta testataan ihmisillä Ruotsissa, se on kehitelty Yhdysvalloissa. Uuteen vereen on eristetty hemoglobiinia vanhoiksi menneistä veripusseista.

- Käytämme ihmisverta, koska ihmisten veri veripusseissa menee vanhaksi kuuden viikon jälkeen. Punasoluja ei enää tuon ajan jälkeen voida siirtää potilaalle, joten normaalisti veripussit hävitetään. Me voimme siis valmistaa keinotekoista verta verisoluista, jotka muuten heitettäisiin pois. Kehitys on siis huima, sanoo professori Robert M. Winslow Sagartista.

Keinotekoinen veri käy kaikille veriryhmästä riippumatta. Tällä uskotaan olevan aikanaan suuri merkitys esimerkiksi onnettomuudessa paljon verta menettäneen hengen pelastamisessa. Professori Winslow on ollut kehittämässä keinotekoista verta parikymmentä vuotta.

- Kaikkien näiden vuosien aikana olen sanonut, että vielä menee viisi vuotta. Mutta rehellisesti sanoen paras arvauksemme nyt on, että viiden vuoden kuluessa tuote on potilaiden käytössä, Winslow kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.11.2003).

Lue myös:

    Uusimmat