Mainos

Ruotsissa pohditaan aluehallinnon täysremonttia

Ruotsin aluehallinnon uudistamista pohtinut toimikunta olisi valmis luopumaan maakäräjistä ja luomaan niiden tilalle suuria seutukuntia. Läänien määrä supistettaisiin alle kymmeneen.

Ruotsi kaavailee alue- ja lääninhallinnon täydellistä uusjakoa. Neljä vuotta työskennellyt komitea ehdotti Ruotsin jakamista 6-9 seutukuntaan ja yhtä moneen lääniin. Ruotsissa on nykyisin 21 lääniä.

- Kaikki seitsemän valtiopäiväpuoluetta ovat ehdotuksen takana, ja terveyden- ja sairaanhoidon järkevämpi organisointi on uuden aluejaon tärkeimpiä asioita, Västmanlannin maaherra Mats Svegfors kiteytti johtamansa komitean ehdotusta.

Pitkänhuiskea Ruotsi on nykyisellään jaettu 290 itsenäiseen kuntaan ja 18 maakäräjäkuntaan. Jokaista usean kunnan muodostamaa maakäräjää johtaa yleisillä vaaleilla valitut maakäräjävaltuustot ja niiden vastuulla on alueensa kuntien terveyden- ja sairaanhoito sekä julkinen liikenne. Näiden lisäksi kuningaskunta on jaettu 21 lääniin, joissa lääninhallitukset valvovat valtion etuja.

Komitea haluaa romuttaa maakäräjät ja luoda niiden tilalle suuret seutukunnat, jotka saisivat vastuun alueen monipuolisesta kehittämisestä. Tehtäviin kuuluisivat elinkeinoasiat, yhdyskuntarakenne, aluesuunnittelu, julkinen liikenne, kulttuuri, ympäristö, luonnonsuojelu, kansanterveys sekä terveyden- ja sairaanhoito. Seutukunnilla olisi verotusoikeus.

Seutukunnat edustavat alueellista hallintoa. Komitea ehdottaa myös, että valtio uudistaisi lääninjaon ja loisi 6-9 lääniä uusien seutukuntien rajojen mukaisesti.

Kaikkia puolueita edustava komitea haluaa, että seutukunnat, niiden määrä ja alueet olisi sovittu vuoteen 2010 mennessä ja että vuonna 2014 myös vanhat maakäräjät ja läänit olisi korvattu uudella aluejaolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.