Mainos

Ruotsissa löydetty bentseeniä virvoitusjuomista

Göteborgs Postenin mukaan kahdesta tavallisesta virvoitusjuomasta on löydetty syöpää aiheuttavaa bentseeniä.

Ruotsissa kahdesta suositusta virvoitusjuomatuotteesta on löydetty syöpää aiheuttavaa bentseeniä, kirjoittaa Göteborgs Posten -sanomalehti.

Ruotsin kuluttajavirasto löysi testeissään bentseeniä kahdesta tavallisesta virvoitusjuomasta. Juomat olivat Fanta ja Jaffa -merkkisiä appelsiinijuomia.

Ruotsin elintarvikeviraston toksikologin Kettil Svenssonin mukaan bentseeniä ei pitäisi olla lainkaan elintarvikkeissa. Virvoitusjuomien bentseenipitoisuuksille ei ole kuitenkaan laissa määritelty raja-arvoja. Sen sijaan juomavedelle on asetettu rajoitukset EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Suomessa yhtä litraa kohti bentseeniä saa olla yksi mikrogramma, Yhdysvalloissa raja on viisi mikrogrammaa.

Nyt Ruotsin appelsiinilimonadeissa havaittu bentseenin määrä oli 2,0-2,2 mikrogrammaa litraa kohti.

Bentseeni on kemianteollisuudessa käytetty liuotin, joka on lääketieteellisissä kokeissa osoitettu syöpävaaralliseksi aineeksi. Virvoitusjuomiin yhdisteen uskotaan syntyvän kahden lisäaineen, bentsoehapon ja askorbiinihapon, reaktion seurauksena.

Suomessa ei toistaiseksi toimia asiassa

Virvoitusjuomien bentseeniongelma nousi Suomessakin otsikoihin helmikuun lopussa. Tuolloin elintarvikevirasto ilmoitti, ettei se näe toistaiseksi tarvetta ryhtyä toimiin virvoitusjuomien bentseeniongelman ratkaisemiseksi.

Virasto ilmoitti kuitenkin seuraavansa muiden maiden tutkimuksia asiassa. Myös EU-tasolla asiaa on ryhdytty selvittämään. Eurooppalainen juomateollisuus on lausunnoissaan todennut, että analysoidut pitoisuudet ovat niin alhaisia, etteivät ne aiheuta akuuttia vaaraa kuluttajille.

Elintarvikeviraston mukaan kuluttajilla ei ole tässä vaiheessa mitään syytä rajoittaa virvoitusjuomien käyttöä bentseenin pelossa. Pienten lasten vanhempia neuvotaan kuitenkin harkitsemaan, kuinka usein virvoitusjuomia kannattaa lapsille tarjota.

Kehotus ei tosin johdu bentseenistä, vaan virvoitusjuomien lisäaineista ja sokerista, joita pikkulasten ei olisi hyvä saada suuria määriä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.