Mainos

Ruotsissa lihasta löytyi salmonellaa

Uutta, vaarallista salmonellaa on tavattu Ruotsiin tuodusta sian- ja naudanlihasta. Tuontilihaa tutkittiin seitsemän kuukauden ajan tänä vuonna.

Salmonella-typhimurium 104 -bakteeria ei ole koskaan aikaisemmin löydetty ruotsalaisista elintarvikkeista. Nyt sitä löytyi Ranskasta tuodusta sianlihasta ja Espanjasta tuodusta naudanlihasta. EU on taannut, että Ruotsiin voidaan viedä salmonellatonta lihaa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, toimivatko nämä EU:n takuut myös käytännössä.

Useampi kuin joka viides tutkituista lihaeristä oli salmonellan saastuttamaa. Uuden salmonella-bakteerin tekee vaaralliseksi se, että se on vastustuskykyinen lähes kaikille antibiooteille. Se myös leviää nopeammin kuin tavallinen salmonella, kertovat englantilaiset. Uusi salmonella löydettiin Britanniassa 1980-luvun lopulla.

Ruotsin elintarvikelaitos ei ole vielä päättänyt, tarvitaanko masentavan tuloksen vuoksi lisäkokeita naudan- ja sianlihan osalta. Poikkeuksena ovat broilerit, joiden osalta elintarvikelaitos on jo kehottanut kuntia tekemään lisää kokeita. Näissä tutkimuksissa on 40 prosenttia broilereista ollut salmonellan saastuttamia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.