Mainos

Ruotsissa kohu kuninkaan mökkiprojektista

Vickan, Madde ja Carl-Philip haluavat omat mökit luonnonsuojelualueelle. Ruotsissa on herännyt vilkas keskustelu siitä, onko kuninkaallisilla lupa rakentaa minne tahansa.

Ruotsin kuningashuone uhmaa kieltoa rakentaa luonnonsuojelualueelle Västerbottenin lääniin. Hovilla on siellä vanhastaan vapaa-ajan asunto, mutta nyt kuningasperhe hakee rakennuslupaa kolmelle uudelle mökille.

- Jokainen lapsi tarvitsee omansa, kertoo hovi-intendentti Wilhelm Reutenswärd Västerbottens-Kuriren -sanomalehdelle.

- Kysymyksessä on kolme pienehköä mökkiä, joissa ei ole omia keittiöitä.

Kuningasperhe on vuokrannut Vindelfjällenin tunturilta, Tärnasjö-nimisen järven rannalta maa-alueen, jolle on vuosikymmeniä sitten tehty huvilatyyppinen rakennus, kaksi lappalaiskotaa, sauna ja venevaja.

Maan omistaa Ruotsin valtio, ja sen vuokrasopimus uusitaan kymmenen vuoden välein. Rakennukset ovat kuninkaan yksityisomaisuutta.

Rakennuslupaa haetaan nyt Sorelsen kunnalta, joka on erityisen hankalassa välikädessä: kuninkaalliset ovat toivottuja vapaa-ajanasukkaita, mutta tasa-arvon Ruotsissa asemansa hyväksikäyttäminen nostaa katkeraa kritiikkiä.

Rakennushankkeesta on tiedotettu myös Västerbottenin lääninhallitukselle. Yleensä se suhtautuu hyvin kielteisesti yksityisten omistamien rakennusten rakentamiseen luonnonsuojelualueille. Vindelfjällen on Ruotsin suurin luontoreservaatti.

Harvinaisia vieraita

Edellinen kuningas, Kaarle XIV Kustaan isoisä vieraili innokkasti erämaamajassa, sillä hän harrasti perhokalastusta Tärnasjön järvellä. Nykyinen kuningasperhe on harvinaisempi näky - paikallisten harmiksi. Paikalliset uskovatkin, että jos Victoria, Madeleine ja Carl-Philip saisivat poikkeusluvalla rakennetut omat majansa, he viihtyisivät paremmin tuntureilla.

Edellisen kerran perhe vieraili suuremmalla joukolla erämaamajassaan juhliessaan Laisalidenin tunturihotellin 50-vuotispäiviä kesällä 2003.

Historiallisen sopimuksen mukaan kuninkaalla on oikeus metsästää ja kalastaa sekä käyttää tarvittavaa polttopuuta. Hovi-intendentti Reutenswärd muituttaa, ettei polttopuita löydy, koska alueella ei kasva metsää.

- Tunturilla on vain harvaa kitukasvuista koivua.

Kuningasperhe on kiinnostunut urheilukalastuksesta - tätä aluetta pidetäänkin Västerbottenin läänin parhaina kalapaikkoina.

- Täällä tehdään myös tunturivaelluksia, kertoo Reutenswärd.

Ruotsalaismedian nettisivuilla virisi heti vilkas keskustelu siitä, voidaanko kuningasperheella antaa poikkeuslupa rakentamiseen luonnonsuojelualueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.