Ruotsissa keskustellaan Natosta

Kristillisdemokraattien puolustuspoliitikko vaatii, että Ruotsin Nato-jäsenyyden edut on selvitettävä. Ehdotus sai heti vastakaikua Kansanpuolueesta, joka kannattaa Natoon liittymistä.

Ruotsissa vaaditaan selvitystä Natoon liittymisen eduista ja haitoista, vaikka porvarihallitus ei pidä sotilallista liittoutumista ajankohtaisena tällä vaalikaudella.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Else-Marie Lindgrenin mukaan ensi kevään puolustuspoliittisessa selonteossa pitäisi selvittää ennakkoluulottomasti, miten puolustusliitton jäsenyys vaikuttaisi Ruotsiin. Puolustuspoliittissa valiokunnassa istuva Lindgren muistuttaa, että Ruotsi on karsinut puolustusvoimiaan niin, että hädän hetkellä sen pitäisi pyytää apua ulkopuolelta, käytännössä Natolta. Lindgrenin mukaan vain pieni osa Ruotsin puolustusvoimista pystyisi maanpuolustukseen.

Ruotsin nykylinjan mukaan puolustusvoimien tärkein tehtävä on kansainvälinen rauhanturvaaminen ja armeijaa on karsittu ankarasti.

Lindgren sanoo, että Ruotsi on jo nyt niin tiiviissä yhteistyössä Naton kanssa, että täysjäsenyyden etujen ja haittojen tutkiminen tulisi sallia.

Lindgrenin puolue Kristillisdemokraattit vastustaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Kansanedustaja Lindgrenin vaatimus selvityksestä on uusi keskustelun avaus. Se sai heti myönteistä vastakaikua Kansanpuolueelta, jonka kansanedustaja Allan Widman uskoo, että puolustusselonteon kansainvälisestä yhteistyötä selvittävässä osassa voitaisiin selvittää myös Naton täysjäsenyyden vaikutukset, vaikka puolustusministeri Sten Tolgfors ei ole antanut sitä selvityksen tehväksi.

Kansanpuolue kannattaa Ruotsin liittymistä atlanttiseen puolustusliittoon. Widmanin mielestä jäsenyyden etuna on, että se antaisi Ruotsille vaikutusmahdollisuuksia Naton sisällä ja parantaisi Ruotsin turvallisuutta.

Porvarihallituksen keskeisin puolue, maltillinen Moderaterna pitää Ruotsin liittymistä Natoon luonnollisena seuraavana askeleena, vaikka se ei porvaripuolueiden sopimuksen mukaan olekaan ajankohtainen vielä kolme vuotta jatkuvalla vaalikaudella. Hallituspuolueista keskusta sutautuu kriittisimmin liittoutumiseen. Puolustusselontekoa tekevässä valiokunnassa istuva keskustan kansanedustaja Staffan Danielsson ei silti vastusta syvempää analyysia Nato-jäsenyyden vaikutuksista.

Vuodenvaihteen puheissaan ulkoministeri Carl Bildt ehdotti, että Ruotsi tutkisi mahdollisuuksia syventää turvallisuuspolittiista yhteistyötä EU:n piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat