Mainos

Ruotsissa hallitusremontti

Ruotsin pääministeri Göran Persson on muuttanut hallituksensa kokoonpanoa.

Ruotsin pääministeri Göran Persson on ilmoittanut hallituksensa kokoonpanon muutoksista.

Valtiovarainministeri Bosse Ringholm nousee varapääministeriksi. Lisäksi hänen vastuulleen tulevat urheiluasiat. Uudeksi valtiovarainministeriksi tulee nykyinen opetusministeri Pär Nuder.

Elinkeinoministeri Leif Pagrotskysta tulee opetus- ja kulttuuriministeri. Kuntaministeri Lars-Erik Lövden ja toinen valtiovarainministeri Gunnar Lund puolestaan jättävät hallituksen.

Integraatio- ja tasa-arvoministerinä ollut Mona Sahlinkin saa aiempaa tukevamman salkun. Hän siirtyy uuden ympäristö- ja yhdyskuntarakentamisministeriön johtoon ja vastaa siellä asunto- ja energia-asioista.

Perssonin mukaan muutoksilla tähdätään mm. siihen, että pätevät henkilöt saavat mahdollisuuden näyttää taitonsa.

Persson luonnehtii muutoksia sukupolven vaihdokseksi ja hallituksen uudeksi aloitukseksi. Remonttia on odotettu jo viime keväästä, jolloin Persson sanoi aikovansa uusia joukkuettaan niin, että se kantaa vuoden 2006 vaaleihin.

Uusia vaihdoksia ei ole Perssonin mukaan suunnitteilla ennen vaaleja ja nyt hallitukseen tulevien ministerien on tarkoitus kyetä istumaan siellä jopa kahdeksan vuotta.

Uutta kulttuuriministeriä Persson ei nimittänyt puoluesihteeriksi jo aiemmin siirtyneen Marita Ulvskogin tilalle.

Elinkeinoministeriksi nousee entinen koulutusministeri Thomas Östros.

Uusia ministereitä ovat koulutus- ja kulttuuriministeriössä lukioista ja peruskoulusta vastaava Ibrahim Baylan, valtiovarainministeriössä kuntien ja maakäräjien talousasiat sekä rahoitusmarkkinakysymykset hoitoonsa saava Sven-Erik Österberg ja oikeusministeriössä integraatio- ja suurkaupunkiasioista vastaava Jens Orback.

Uudessa hallituksessa on 11 naista ja 11 miestä. Lapsena Turkista muuttaneen Baylanin nimitys herätti myönteisiä reaktiota maahanmuuttajapiireissä.

Muutokset hallituksessa tulevat voimaan ensi kuun alussa.

Ruotsin porvaripuolueet julkistivat ennen Perssonin hallitusremonttia niin sanotun varjohallituksensa. Porvarit jäivät kakkoseksi kilpailussa yleisön huomiosta, kun Persson yllättäen remontoi hallituksensa samana päivänä varjohallituksen julkistamisen kanssa.

Varjohallitus on kuusi ryhmää, joiden tehtävänä on luoda puolueille yhteinen ohjelma vuoden 2006 vaaleihin. Taustalla on kansanpuolueen, keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien aiemmin syksyllä aloittama yhteistyö hallituksen vaihtamiseksi vaaleissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.