Mainos

Ruotsissa etsitään vanhaa vakoilukonetta

Ruotsin TV-4 ja Dagens Nyheter-lehti ovat aloittaneet vuonna 1952 alasammutun ruotsalaisen vakoilukoneen etsinnät Itämerestä. Tämän Neuvostoliiton alasampuman koneen kohtalo on yhä epäselvä.

Koneen alasampuminen käynnisti kuitenkin keskustelun Ruotsin turvallisuuspolitiikasta tavalla, joka vaikuttaa vielä nykyisinkin. Altair-alus pyrkii löytämään kesäkuun 13.päivänä vuonna 1952 alasammutun ruotsalaisen DC-3 koneen.

Tapaus oli aikoinaan yksi Ruotsin puolueettomuuspolitiikan hankalimmista. Ruotsalaiskone oli ammuttu alas, todennäköisesti kansainvälisessä ilmatilassa. Syyllinen oli neuvostoliittolainen MIG-hävittäjä. Toisaalta Ruotsin hallitus ei voinut vielä tuolloin myöntää julkisesti, että kahdeksan hengen miehistö keräsi vakoilutietoa, joka luovutettiin puolueettomasta Ruotsista muun muassa Yhdysvalloille.

Vaikka kone löytyisi, se tuskin riittäisi todistamaan, että kone oli pysytellyt kansainvälisessä ilmatilassa. Koneen miehistön omaisille löydöllä olisikin tietysti suurin merkitys. DC-3:n kohtaloa on pidetty yhtenä osoituksena siitä, että puolueeton Ruotsi tosiasiassa oli hyvin läheisessä Nato-yhteistyössä kylmän sodan aikana.

Altair-alus jatkaa etsintöjä vielä tämän viikon.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja