Mainos

Ruotsissa alkoholia postimyynnistä – Alko seuraa kokeilua tiiviisti

Ruotsin alkoholimonopolin Systembolagetin hanke alkoholin kotiinkuljetuksesta kiinnostaa myös Suomessa. Alko ei ole kuitenkaan aloittamassa viinan kotiinkuljetusta ainakaan toistaiseksi.

Alkon viestintä- ja markkinointijohtaja Mika-Pekka Miettinen kertoo, että palvelulle ei ole Suomessa huutavaa tarvetta.

– Alko pyrkii kehittämään palveluaan lähtökohtaisesti 350 kivijalkamyymälän ja 110 tilauspalvelupisteen kautta. Tilauspalvelupisteet ovat haja-asutusalueilla, joissa ei ole Alkon perusmyymälää välittömässä läheisyydessä. Olemme arvioineet, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme nykyisellä verkostolla kohtuullisen hyvin. Siksi meillä ei ole pidemmälle meneviä suunnitelmia tästä, Miettinen sanoo.

Ruotsin kokeilua seurataan Alkossa kuitenkin tiiviisti.

– Erittäin suurella mielenkiinnolla Ruotsin pilotointia seuraamme. Varmasti yhtä lailla seuraamme sitä, että kun maailma muuttuu, onko meilläkin jonain päivänä tarvetta tälle. Ja kun saadaan kokemuksia Ruotsista, se antaa meille varmasti lisäpontta ajatteluun.

Vahvat viinat eivät näy Alkon sivuilla

Suomen laki säätelee Alkon toimintaa tiukasti. Esimerkiksi vahvoja viinoja ei voi esitellä Miettisen mukaan internetissä lainkaan.

– Alko ei voi tuoda väkeviä tuotteita verkossa tuoda esille, eivätkä kuluttajat voisi siten myöskään tilata niitä netistä.

Tilanne voi kuitenkin muuttua lähivuosina.

– Paineita siihen suuntaan varmasti on. Netin rooli kasvaa niin kaupanteon ja kuin myös informaation jakovälineenä. Ja toki lainsäädäntöä yhteiskunnassa kehitetään ja tämäntyyppisiä asioita on vireillä, mutta laeista ei päätetä Alkossa, Miettinen muistuttaa.

Kotiinkuljetusta laki ei Suomessakaan periaatteessa estä. Lain mukaan "alkoholiyhtiö voi harjoittaa alkoholijuomien vähittäismyyntiä lähettämällä niitä tilaajalle tai ostajalle sen mukaan kuin asetuksella säädetään". Tällä hetkellä Suomessa voi tilata alkoholia yritysosoitteisiin.

Ruotsi kokeilee alkoholin kotiinkuljetusta

Ruotsin alkoholimonopoli Systembolaget aloittaa Ruotsin radion Ekotin mukaan viinan kotiinkuljetuspalvelun syksyn aikana.

Helsingin Sanomien haastattelema Systembolagetin toimitusjohtaja Magdalena Gerger kertoo, että Systembolaget kuitenkin vasta tutkii mahdollisuutta kotiinkuljetuspalveluihin. Tästä syksystä lähtien yhtiön myymiä alkoholituotteita voi tilata verkkopalvelun kautta haettaviksi mihin tahansa Systembolagetin myymälään. Jatkossa verkkopalvelusta voisi mahdollisesti tilata tuotteita suoraan kotiin.

Gerger arvelee, että kotiinkuljetuspalvelu voisi alkaa aikaisintaan ensi vuonna.

Systembolagetin toimien taustalla on kilpailutilanne. Ruotsissa on nyt liki 70 yksityistä yritystä, jotka toimittavat alkoholituotteita ulkomailta suoraan asiakkaan ovelle. Tämä toiminta on laillista EU-tuomioistuimen 2007 tekemän päätöksen mukaan.

Gerger ei usko kotiinkuljetuksen lisäävän alkoholihaittoja Ruotsissa.

– Norjassa Vinmonopolet on jo 10 vuoden ajan toimittanut tuotteitaan asiakkaan kotiovelle. Siellä ei alkoholin kokonaiskulutus ole sen takia kasvanut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.