Mainos

Ruotsissa ajetaan Emu-kansanäänestystä

Ruotsissa saatetaan pitää kansanäänestys Emusta vuoden 1999 kesäkuussa. Kansanäänestystä ehdotti maltillisen kokoomuspuolueen johtaja Carl Bildt yllättäen valtiopäivillä tänään.

Pääoppositiopuolue on aiemmin vaatinut Ruotsin liittymistä Euroopan raha- ja talousliittoon heti vuoden 1999 alusta lähtien. Puolue on katsonut, että ruotsalaiset antoivat tukensa rahaliitolle jo EU-kansanäänestyksessä vuonna 1994. EU-jäsenyyden kannattajat voittivat tuolloin niukasti äänestyksen. Bildtin keskiviikkona tekemä ehdotus merkitsee puolueen myöntymistä siihen, ettei Ruotsi ole mukana Emun kolmannessa vaiheessa sen alusta lähtien.

Päätös syksyllä

Sosiaalidemokraattinen hallituspuolue on jo päättänyt, ettei Ruotsi liity Emuun heti vuoden 1999 alusta lähtien. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kuitenkin valtiopäivät syksyn kuluessa. Pääministeri Göran Persson suhtautui myönteisesti Bildtin ehdotukseen asian jättämisestä kansan päätettäväksi. Hän ei kuitenkaan halunnut sitoutua kansanäänestyksen järjestämiseen asiasta.

Enemmistö kannattaa

Valtiopäivien enemmistö kannattaa näin ollen kansanäänestystä, sillä keskustapuolue, vihreät ja vasemmistopuolue ovat jo pitkään halunneet kysymyksen kansan ratkaistavaksi. Kaikki kolme puoluetta vastustavat Emua ja toivovat kansan tyrmäävän aikeen äänestyksessä. Ruotsin sosiaalidemokraatit eivät yleensä suosi kansanäänestyksiä, sillä vaikeissa kysymyksissä ne ovat usein hajoittaneet puolueen rivit kuten kävi EU-kansanäänestyksessä 1994.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.