Mainos

Ruotsissa äänestetty vilkkaasti ennakkoon

Ruotsissa on äänestetty ennätysmäisen vilkkaasti ennakkoon sunnuntain vaalien alla. Tähän mennessä ennakkoääniä on annettu 1,2 miljoonaa kappaletta.

Runsas ennakkoäänien määrä saattaa merkitä vaalituloksen viivästymistä sunnuntai-iltana. Jos hallitusrintaman ja opposition välinen kilpa menee äärimmäisen tiukaksi, tulos voi selvitä vasta ensi viikon keskiviikkona, varoittavat vaaliviranomaiset.

Ennakkoäänet lähetetään omaan äänestyspaikkaan, missä ne lasketaan vaalipäivänä. Ennen laskemista ne on kuitenkin tarkastettava, mikä vie oman aikansa.

Ulkomailla asuvat ruotsalaiset ovat voineet äänestää joko Ruotsin lähetystöissä tai postitse. Äänestys lähetystöissä on päättynyt, kun taas postitse lähetettävien äänien on oltava perillä viimeistään vaalien jälkeisenä päivänä eli maanantaina.

Aiemmissa vaaleissa noin 100 000 ääntä on puuttunut vaalipäivänä suoritettavasta laskennasta. Yli tuhat ruotsalaista äänesti tänä vuonna Ruotsin Suomen-edustustoissa.

Demarit vaalien suurin häviäjä?

MTV:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero seuraa Ruotsin vaaleja paikan päällä. Hän kertoo, että Pohjois-Ruotsin sosialidemokraatit eivät katso suopein silmin puoluejohdon vaaliyhteistyötä ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa.

Sosialidemokraatit ovat mielipidemittausten mukaan vaalien häviäjiä - ja syypääksi leimataan jo etukäteen punavihreä yhteistyö.

Demareiden vaalikampanja takkuaa, ja monien mielestä syy on puoluejohtaja Mona Sahlinin historiallinen päätös rakentaa vaalitaistelu yhdessä ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa.

Porvariallianssin ja punavihreän opposition kenttäväki tekee nyt viimeisiä päiviä vaalityötä, mutta Lumikeron mukaan ainakin pohjoisessa demarit tuntuvat jo asennoituneen tappioon.

(MTV3 - STT - TT)

Katso Kari Lumikeron juttu Luulajasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.