Mainos

Ruotsinsuomalaisten odotetaan äänestävän Ruotsin vaaleissa aktiivisesti

Ulkomaalaistaustaisten äänestäjien osuus Ruotsin eurovaaleissa on suuri, 10 prosenttia äänioikeutetuista. Euroopan ulkopuolelta tulevista siirtolaisista moni ei kuitenkaan edes tiedä eurovaaleista.

Ruotsin lippu

Ruotsinsuomalainen vaaliväittely veti paikalle vain parikymmentä kuulijaa. Sunnuntain vaaliuurnille odotukset ovat silti suuret.

Äänestysprosentit ovat olleet todella heikkoja, mutta eiköhän nyt saada ihmiset liikkeelle suurin, sankoin joukoin, ennustaa Johanna Parikka-Altenstedt Kansanpuolueesta.

Monen äänestyspäätökseen vaikuttaa Suomen esimerkki.

- Käsittääkseni se vaikuttaa aika paljon, koska monet käyvät Suomessa ja sukulaiset ovat Suomessa. Se tuntuu helpommalta, sanoo valtiopäiväedustaja Elina Linna Vasemmistopuolueesta.

Äänestää saavat kaikki EU-maiden sekä Norjan ja Islannin kansalaiset, jotka ovat merkitty Ruotsin väestökirjanpitoon viimeistään 15. elokuuta. Muilla ulkomaiden kansalaisilla on äänestysoikeus, mikäli he ovat olleet Ruotsin väestökirjanpidossa yhtäjaksoisesti kolmen vuoden ajan ennen äänestyspäivää.

Kahden eri mielipidemittauksen mukaan ulkomaalaistaustaisista äänestäjistä yli 50 prosenttia on Ruotsin emu-jäsenyyden kannalla. Euroopan ulkopuolelta tulevat suhtautuvat euroon muita epäilevämmin. Euroopan ulkopuolelta tulevista siirtolaisista moni ei kuitenkaan edes tiedä eurovaaleista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.