Mainos

Ruotsinsuomalaisia ei kiinnosta kaksoiskansalaisuus

Noin 500 ruotsinsuomalaista on hakenut itselleen myös Suomen kansalaisuutta sen jälkeen, kun Suomi otti käyttöön kaksoiskansalaisuuden. Kiinnostusta kaksoiskansalaisuuteen vähentää hakemuksen korkea hinta.

Ruotsinsuomalaiset ovat kiinnostuneempia Ruotsin kuin Suomen kansalaisuudesta. Suomen kansalaisuuden joskus menettäneillä ulkomaiden kansalaisilla on ollut kesästä 2003 asti mahdollisuus hakea kansalaisuuden palauttamista ilmoitusmenettelyllä. Suomen-suurlähetystön konsuliasiain yksikön lähetystösihteerin Vesa Häkkisen mukaan näitä ilmoituksia on jätetty Ruotsissa sen jälkeen reilut 500. Sen sijaan Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset olivat jättäneet Ruotsin kansalaisuushakemuksia samana aikana vajaat 4200.

Häkkinen arvioi, että ero kansalaisuushakemusten määrissä johtuu suurelta osin Suomen kansalaisuuden hakemisen hinnasta. Kansalaisuuden palauttamishakemuksesta menee normaalitapauksessa 300 euron maksu. Häkkisen mukaan Ruotsin kansalaisuuden hakeminen taas maksaa nelisensataa kruunua eli noin 44 euroa.

- Trendi saattaa vielä vahvistua ensi vuonna, kun Suomi ottaa käyttöön biometriset passit, Häkkinen arvioi.

Biometristen passien tultua passin hakeminen ulkomailla hankaloituu, sillä hakemuksia otetaan vain paikoissa, joissa on biometrisiä tunnisteita ottavat laitteet. Ruotsissa paikkakunnat olisivat Häkkisen mukaan Tukholma ja Göteborg, kun nyt passihakemuksen voi jättää myös kunniakonsulaateissa eli yhteensä 29 paikassa eri puolilla Ruotsia.

Ruotsissa asuu noin 100 000 Suomen kansalaista. Suomalaistaustaisia Ruotsin kansalaisia on eri arvioiden mukaan satojatuhansia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.