Mainos

Ruotsinpyhtää suuntaa katseensa tulevaisuuteen

Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja, ja uuden Loviisan kehittämisjohtaja ensi vuoden alusta, Risto Nieminen harmittelee Fennovoiman päätöstä luopua uuden ydinvoimalan suunnittelemisesta Ruotsinpyhtäälle.

- Sanoisin, että alueen kannalta on harmillista se, että tässä vaiheessa on pudottu pois. Ainakin minun näkemykseni mukaan ydinvoimalaitoksen uuden yksikön taikka laitoksen saaminen alueelle merkitsisi hyvin paljon elinkeinoelämälle ja alueen taloudelle.

Nieminen suuntaa katseensa kuitenkin vuodenvaihteessa voimaan tulevaan kuntaliitokseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

- Nythän meillä on edelleenkin sitten uudessa Loviisassa Fortum kolmonen-hanke, jota nyt sitten toisaalta helpompi yksintuumin viedä eteenpäin uuden Loviisan puolesta.

Mikäli Fortum rakentaisi uuden yksikön Loviisaan, sillä olisi valtava merkitys alueelle rakentamisvaiheessa.

- Myönteinen päätös kolmannen yksikön rakentamisen aloittamisesta aiheuttaisi välittömästi erilaisten yritysten sijoittumista valmiiksi tälle alueelle. Rakentamisvaihe työllistää melkoisen määrän ihmisiä ja itse laitoskin satoja henkilöitä. Kiinteistöveron ja yhteisöveron tuomat lisätulot kuntatalouteen olisivat varsin merkittäviä.

Vastustajien yli kahden vuoden taistelu päättyi

Ruotsinpyhtään saaristoalue on yhtenäisenä rintamana vastustanut Fennovoiman hanketta yli kaksi vuotta.

- Saariston asukkaiden kannalta tämä on varmasti kovin helpottava tieto, koska he ovat ottaneet asian kovin vakavasti ja panostaneet vastustukseen. Varmaan siellä tunnetaan helpotusta tilanteesta ja hyvä näin.

- Mutta kuten sanottu, meillä on nyt sitten yksi kortti pois siitä pakasta millä näitä alueen kehittämiseen liittyviä erilaisia valttikortteja halutaan kerätä, Nieminen toteaa.

Osaltaan Fennovoiman luopumispäätökseen vaikutti se, että Ruotsinpyhtään kunnan ja Loviisan kaupungin aiemmista, Fennovoiman ja Fortumin hankkeita tukevista päätöksistä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen, jonka päätöstä odotetaan lähiaikoina. Mikäli päätöksistä valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, valtioneuvoston ydinvoimahakemuksiin liittyvä päätöksenteko pitkittyy suunnitellusta.

Valitukset liittyvät Niemisen mukaan kuntajakomuutokseen, jossa on esitetty epäily siitä, onko olemassa olevissa kunnilla Ruotsinpyhtää ja Loviisan kaupunki ollut mandaattia, eli valtaa ja oikeutta tehdä päätöksiä näistä periaatepäätöshakemuslausunnoista, jotka koskevat uutta fuusiokuntaa.

Loviisassa toimii vielä toistaiseksi kaksi ydinvoimalaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.