Mainos

Ruotsin ympäristökomissaarin verestä löytyi kemikaaleja

EU:n ruotsalaisen ympäristökomissaarin Margot Wallströmin verestä on löydetty laboratoriotutkimuksissa liki 30 eri kemikaalia.

EU:n komissio kertoi tänään, että komissaarin verestä löytyi 28:aa eri kemikaalia, kun verta tutkittiin britannialaisessa laboratoriossa. Aineiden joukossa oli muun muassa DDT:tä, joka kiellettiin jo 1970-luvulla, mutta joka kasautuu elimistöön.

Komissio on hiljattain esittänyt uutta järjestelmää, jolla eräiden kemikaalien käyttöä rajoitettaisiin EU:ssa. Esitykseen kuuluu muun muassa nykyistä tarkempi valvonta. Vaarallisimmista kemikaaleista luovuttaisiin ainakin osittain. Teollisuuden edustajat ovat vastustaneet uusia säädöksiä vedoten niistä aiheutuviin kustannuksiin ja mahdollisiin työpaikkojen menetyksiin.

Osoittaakseen kemikaalien haittoja Wallström osallistui ympäristöjärjestö WWF:n tutkimukseen ja antoi kesällä 40 millilitraa vertaan analysoitavaksi. Verestä etsittiin 77:ää eri kemikaalia, joita käytetään esimerkiksi televisioissa, huonekaluissa tai ruoassa.

Tutkitut kemikaalit eivät juuri hajoa elimistössä tai poistu sieltä. Ne voivat myös siirtyä jälkeläisille raskauden tai imetyksen aikana. Osa niistä voi aiheuttaa sikiömuutoksia. Esimerkiksi DDT voi aiheuttaa muun muassa keskushermosto-oireita ja keskenmenoja. Ainetta käytettiin 1960-luvulle asti paljon mm. maatalouden hyönteismyrkyissä. Nykyisin se on kielletty kaikissa EU-maissa ja useissa muissakin maissa, mutta sitä käytetään edelleen joissakin kehitysmaissa malariaa levittävien sääskien torjumiseen.

Wallström sanoo voivansa hyvin verensä kemikaalipitoisuudesta huolimatta, kertoi ruotsalainen uutistoimisto TT. Liverpoolin yliopiston tutkija Vyvyan Howard arvioi tiedotusvälineille, että kaikilla meillä on veressä suunnilleen saman verran erilaisia kemikaaleja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.