Mainos

Ruotsin ydinvoimalaa yritettiin sabotoida

Ruotsin poliisi on pidättänyt kaksi miestä epäiltynä sabotaasin valmistelusta Oskarshamnin ydinvoimalassa. Miehet ovat ilmeisesti työtovereita. Toinen pidätetyistä on hitsaaja, jonka muovipussin suusta löytyi voimalan turvatarkastuksessa aamulla jälkiä erittäin räjähdysalttiista aineesta TATP:sta.

Miehet ovat 46- ja 53-vuotiaita. Toinen pidätetyistä miehistä on poliisille entuudestaan tuttu. Pidätetyt eivät olleet voimalan vakituisia työntekijöitä vaan vuokratyövoimaa.

Poliisi jatkoi koko illan Oskarshamnin voimalan tarkastamista pommikoirien avulla. Tarkastusten arvellaan jatkuvan myöhään yöhön.

Hälytyksestä ja etsinnöistä huolimatta voimalan ydinreaktorien sähköntuotanto on jatkunut normaalisti. Myös Ruotsin muissa ydinvoimaloissaon tehostettiin turvatoimia.

Malmön poliisin kaksi pommikoiraryhmää saapui Oskarshamnin voimalalle iltapäivällä. Poliisin mukaan pommikoirat tarkastavat koko voimalan.

TATP eli triasetonitsiperoksidi on voimakkaampi räjähde kuin dynamiitti, mutta Ruotsissa se ei ole kiellettyjen räjähdysaineiden listalla. Terroristit käyttivät TATP:ta muun muassa vuoden 2005 Lontoon pommi-iskuissa.

Oskarshamnin ydinvoimalan kolme reaktoria on otettu käyttöön vuosina 1972, 1974 ja 1985. Ne tuottavat noin kymmenesosan Ruotsin sähköstä. Voimalan omistavat puoliksi saksalainen voimayhtiö E.ON ja suomalainen Fortum.

(MTV3-STT-TT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.