Mainos

Ruotsin verovirasto otti mallia apinoista

Apinoilla tehdyn tutkimuksen mukaan ihanteellinen ryhmäkoko on noin 150 henkilöä. Ruotsin veroviraston työntekijät ovat närkästyneitä siitä, että heitä verrataan apinoihin.

Ruotsin verovirasto turvautui apinoiden apuun, kun se alkukesästä toteutti organisaatiouudistuksensa. Verovirasto muokkasi yksikköjensä kokoa apinoilla tehdyn tutkimuksen mukaan. Kyseisessä tutkimuksessa sanotaan, että noin 150 henkilön ryhmät ovat kaikkien ihanteellisempia työyhteisöjä.

Organisaatioremontin alle joutui koko Ruotsin verovirasto ja sen 10 000 työntekijää. Uutistoimisto TT:n mukaan veroviraston työpaikat keskittyvät uudistuksen jälkeen suuremmille paikkakunnille. Pieniltä paikkakunnilta häviää useita työpaikkoja. Kaikkiaan noin 1350 työntekijää joutuu vaihtamaan työpaikkaansa.

Vaikka verovirasto pyrkii uudistuksella suurempiin yksikkökokoihin, toimistojen henkilömäärille on asetettu myös yläraja. Kaikissa konttoreissa saa olla enintään 150 työntekijää. Viraston raportin mukaan luku on biologisesti tutkittu.

Ihanteellinen ryhmäkoko on 147,8 henkilöä

Raportissa sanotaan, että luku 150 tulee esille aina, kun puhutaan sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuntevan ryhmän koosta. Tutkijoiden mukaan eri kädelliset lajit elävät erikokoisissa sosiaalisissa ryhmissä. Kun ihmisten aivojen kokoa verrattiin muiden kädellisten aivojen kokoon, voitiin laskea, kuinka suuri ryhmä ihmisiä on ihanteellinen sosiaalisten kontaktien kannalta.

Laskelmien mukaan ihanteellisin ryhmä ihmisiä on 147,8 henkilöä. Raportissa sanotaan, että myös monet sotajoukot, uskonnolliset yhteisöt sekä metsästäjä- ja kerääjäyhteisöt ovat olleet kooltaan keskimäärin 150 henkilöä.

TT:n mukaan veroviraston työtekijät ovat kuitenkin kyseenalaistaneet koko uudistuksen. Työntekijät ovat tyytymättömiä siihen, että heitä verrataan apinoihin. Lisäksi närää on herättänyt se, että yli tuhat työntekijää joutuu vaihtamaan työpaikkaa. Veroviraston on määrä julkaista elokuun lopulla tarkempi lista suljettavista toimistoista.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.